27 • 07 • 2021

Kuldīgas seniori uztur sevi labā formā, sportojot un dejojot

rumbina nujo

Jau 20 gadus Kuldīgas aktīvākos pensionārus apvieno biedrība “Rumbiņa”. Tā lepojas ar 170 biedriem - vecumā no 62 līdz 91 gadam. Šis gads Rumbiņai iesācies aktīvi un sportiski, jo, saņemot finansiālu atbalstu no AS “Latvijas valsts meži” ziedojumiem sociālās jomas projektiem, izdevies īstenot projektu „Senioru dzīve ir aktīva kustība”.

Nūjošanu apvieno ar izzinošām ekskursijām

Projekta nosaukums vistiešāk atspoguļo arī tā saturu – kolīdz laikapstākļi ļāva, aktīvie Kuldīgas seniori profesionāla pasniedzēja vadībā mācījās nūjot, lai reizi nedēļā pieveiktu veselību spēcinošas distances. Nūjošanas nodarbībās treniņa dalībnieki arī vingro, tā gan iesildoties pirms fiziskās slodzes, gan kopumā spēcinot veselību un uzlabojot fizisko formu.

rumbina vingro

Turklāt nūjošanas nodarbības apvienotas arī ar izzinošām ekskursijām, jo nūjošanas distance ikreiz ved uz kādu interesantu apskates vietu Kuldīgā, par kuru īsā ekskursijā seniori uzzina vairāk: jūnija un jūlija pirmdienu pēcpusdienās nūjošanas nodarbību laikā seniori apmeklējuši Pilsdārzu, Pārventu, iepazinuši Veselības taku, pašu senioru iekoptos dārzus; vēl vairākas apskates un kultūras vietas tiks apmeklētas nākamajās nodarbībās visas vasaras garumā. Ar katru pirmdienu, kad notiek nūjošanas nodarbības, jau esošajam pulkam piepulcējas arvien jauni dalībnieki.

parventa atputa

Deju nodarbībās gūst pozitīvas emocijas

Kopš jūlija otrās puses “Rumbiņa” dalībnieki projekta ietvaros apmeklē arī līnijdeju nodarbības. Daļai senioru līnijdejas jau ir pazīstamas un projekta laikā iespējams prasmes pilnveidot, bet daļai līnijdejas ir pavisam jauna nodarbošanās un projekta laikā ir iespēja apgūt jaunas dejotprasmes, izdejojot dažādas stila dejas, satikt laikabiedrus un gūt pozitīvas emocijas.

rumbina dejo

Abas aktivitātes projektam “Senioru dzīve ir aktīva kustība” izvēlētas, ņemot vērā “Rumbiņa” biedru intereses un vajadzības – lai uzlabotu un uzturētu labu veselību, senioru ikdienā vajadzētu būt vairāk fiziskiem vingrinājumiem un pastaigām. Tāpat izvēle bijusi par labu tādām aktivitātēm, kuras droši var īstenot arī Covid-19 ierobežojumu laikā. Gan nūjot, gan dejot līnijdejas var ne vien ārā, svaigā gaisā, bet arī ieturot drošu distanci. Projekta dalībnieki ir ļoti priecīgi par iespēju satikties, kopā izkustēties un iemācīties jaunus deju soļus, tā ikdienai piešķirot pavisam citu “garšu”.

Top plāni nākotnei

Arī pēc projektā īstenotajiem pasākumiem seniori turpinās aktīvi darboties, izmantojot nūjošanu un līnijdejas kā lielisku brīvā laika pavadīšanas iespēju fizisko aktivitāšu dažādošanai un deju prasmju pilnveidošanai. Biedrības “Rumbiņa” vadītāja Jeļena Lāma stāsta, ka jau šobrīd tiek plānoti jauni projekti un tāpēc aptaujāti biedri, lai uzzinātu visu vēlmes un intereses. Senioriem ir liela interese par interešu klubu veidošanu un radošajām darbnīcām, kurās piedaloties varētu iegūt jaunas zināšanas un pilnveidot prasmes par veselīgu, radošu un aktīvu dzīvesveidu, tādējādi stiprinot jaunu zināšanu sasaisti ar savu personīgo pieredzi.

 

Esam sertificēti
BM certification iso