01 • 10 • 2020

Senioriem darba pilnas rokas

Skrundas novada Rudbāržu pagastā, tieši blakus sociālās aprūpes centram „Valtaiķi”, atrodas divas pašvaldības pārziņā esošas mājas, kurās kopā dzīvo deviņi cilvēki – seniori un cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuri ir novada pašvaldības sociālā dienesta redzeslokā. Runājot ar iedzīvotājiem, Rudbāržu pagasta pārvaldniece un biedrības „Ventas krasti” vadītāja Inese Ivāne ir saklausījusi šo cilvēku vēlmi rosīties dārzā, tādējādi socializējoties, radot pievienoto vērtību un izbaudot darba procesu.

Pašiem savas dārza veltes

Ar Ziedot.lv starpniecību nepilns pusotrs tūkstotis eiro no kopējā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ziedojuma sociāli nozīmīgiem projektiem, ir nonācis arī pie senioru un cilvēku ar invaliditāti kopas „Valtaiķi”. Iegūtais finansējums izmantots pašu nepieciešamāko instrumentu iegādei, sēklām, stādāmajam materiālam, soliņiem atpūtas zonas iekārtošanai un siltumnīcas iegādei, un uzstādīšanai. Savukārt visus praktiskos dārza ierīkošanas darbus veikuši paši seniori un cilvēki ar invaliditāti – uzplēsuši atmatu un uzrušinājuši zemi, sējuši, stādījuši, laistījuši, ravējuši un ievākuši augļus. Inese Ivāne atzīst, ka ne visi darbi viņiem padodas ļoti labi, jo nav iepriekšējās pieredzes, taču apskatot dārzu, redzams, ka cilvēki cenšas un ir redzams arī rezultāts. Salāti jau praktiski noēsti, pietiekami labi padevušies sīpoli, cūku pupas, dilles, bet tomātu siltumnīca liktu ar skaudību  skatīties jebkuram dārzkopim – tomāti aug veseliem ķekariem.

Pagasta pārvaldniece zina teikt, ka projektā iesaistītie cilvēki ilgstoši ir bijuši mazturīgi un saņēmuši pašvaldības pārtikas pakas, bet šovasar pēc atbalsta nav nākuši. Pašiem savs dārzs samazina ne tikai ģimeņu izdevumus pārtikas iegādei un daudzveidīgāka ikdienas uztura bāze – vairāk dārzeņu, zaļumu, vitamīnu -, bet ļoti būtiska ir darba terapija, socializācija un fiziskās aktivitātes.

Tieši blakus jaunapgūtajam dārzam ir vecs ogu krūmu dārzs – pagasta pārvaldniece lēš, ka ar pašvaldības atbalstu varētu izplēst vecos krūmus un vietā iestādīt jaunus ogu krūmus un arī kādu ābelīti, radot dārzam vēl lielāku pievienoto vērtību. 

Esam sertificēti
BM certification iso