30 • 12 • 2019

Fonds “Plecs” – no pārmaiņām sistēmā līdz vecāku izglītībai

satiksanas

Ar mērķi atrast mājas bērniem, kas mitinās aprūpes iestādēs, 2017. gada beigās tika izveidota atbalsta kustība “Plecs”. Arī AS “Latvijas valsts meži”  (LVM) ir atbalstījusi organizāciju, kas sākotnēji strādāja pie sistēmas maiņas, līdz pārtapa fondā, kas organizē vecāku apmācības.

Šodien reti kurš paustu viedokli, ka bērnunami ir vajadzīgi un bērni tajos jūtas gluži tāpat, kā mājās starp savējiem. Tomēr vēl pirms pāris gadiem tamlīdzīgi domāja daļa sabiedrības, un šie uzskati gāja roku rokā ar klusumu sabiedriskajā telpā – proti, par bērnunamiem vienkārši nerunāja, un, ja par kaut ko klusē, viss šķiet esam kārtībā.

Tad situācija mainījās – pateicoties raidījumu un rakstu sērijai “Sistēmas bērni”, atklājās bērnu aprūpes skaudrā realitāte. Bija daudz, par ko runāt – bērnunamos netrūka šokējošas vardarbības un vienaldzības – , bet vēl vairāk – ko risināt. Bija jāķeras pie darba, lai būtiski palielinātu adoptētāju, audžuģimeņu, aizbildņu un viesģimeņu skaitu un tādējādi radītu nosacījumus, lai bērni no degradējošās sistēmas tiktu ārā pēc iespējas ātrāk. Ar tādu mērķi par labdarības akcijā “Dod pieci” saziedotajiem līdzekļiem 2017. gada nogalē tapa atbalsta kustība “Plecs”.

2018. gadā, pateicoties kopīgām pūlēm un sabiedrības atsaucībai, bērnu skaits bērnunamos no 1200 samazinājās par trešdaļu, savukārt ar tiešu “Plecs” starpniecību – mājas atrada 72 bērni.

Tomēr ātri vien kļuva skaidrs, ka līdz ar bērniņa nonākšanu ģimenē lielākās grūtības vēl tikai sākas. Iztēlojieties situāciju, kad ģimene uzņem, teiksim, septiņus gadus vecu zēnu, kas bērnunamu par savām mājām saucis kopš dzimšanas! Viņš neprot mazgāt traukus, sakārtot istabu vai izvēlēties apģērbu, jo viss minētais kā uz burvju mājienu līdz šim uzradies pats no sevis. Toties viņš lieliski prot izdzīvot – teiksim, ar zobiem un nagiem impulsīvi cīnīties par savām mantām, jo tās ir stabilas un nemainīgas. Tā kā viņa pieredzē cilvēki iet un nāk, un izgaist no viņa dzīves, viņš dara visu, lai nepieķertos, jo citādi būs tāpat, kā parasti, – sāpēs. Tādā situācijā iedrošinājums, palīdzība un profesionāls atbalsts vajadzīgs gan bērnam, gan ģimenei, kas viņu uzņēmusi, un fonds izveidoja mentorprogrammu. Tagad ikviena ģimene, kas kļuvusi par bērniņu bagātāka, jebkurā diennakts laikā var bez maksas saņemt ārpusģimenes aprūpē pieredzējuša cilvēka atbalstu vai padomu gan saistībā ar ikdienas problēmsituācijām, gan saziņu ar institūcijām. Līdz šim tādu iespēju izmantojušas 100 ģimenes, kurās kopumā dzīvo 258 bērni, un mentoru atbalsta rezultātā ir krasi samazinājies aprūpes iestādē atdoto bērnu skaits. 

satiksanas liepaja

Paralēli ikdienas palīdzībai ģimenēm fonda speciālisti sadarbībā ar Labklājības ministriju sāka izstrādāt priekšlikumus un ieteikumus, kā pēc iespējas efektīvāk darboties ārpusģimenes aprūpes atbalsta centriem.

Līdz ar ārpusģimenes atbalsta centru izveidi ir mainījušies “Plecs” uzdevumi, galveno uzmanību tagad vēršot prevencijas un ilgtermiņa mērķu virzienā.

2018. gada “Dod pieci” labdarības maratons aktualizēja jautājumu par pilnvērtīgi pavadītu laiku kopā ar bērniem un aicināja ziedot praktiskas un izzinošas vecāku treniņprogrammas izveidei. Jau kopš gada sākuma PLECS intensīvi strādājis, lai programmu veiksmīgi īstenotu Latvijā, un tas ir prasījis apjomīgu darbu. Latvijas ekspertiem sadarbojoties ar ārvalstu pētniekiem, tika izstrādāta jauna metodoloģija, par pamatu ņemot ASV institūtā radīto TBRI® (Trust Based Relational Intervention) jeb “Uzticībā pamatotu attiecību ieviešana” metodi. Pēc dalībnieku sniegtās atgriezeniskās saiknes par programmu, eksperti vēlreiz to pārskatīja, uzlabojot un pielāgojot vecāku vajadzībām, un tagad apmācības pabeiguši 153 vecāki. Janvārī sāksies vēl 13 jaunas grupas daudzviet Latvijā. Kopumā par ziedotāju līdzekļiem tiek apmācīti 583 jaunie vecāki, un paredzēts, ka pilnībā projekts būs īstenots 2020. gada pirmajā pusē.

“21 stundu laikā, kuru pieaugušais pavada vecāku programmā, izprotot pats sevi un mācoties veidot ciešāku saikni ar bērnu, reaģēt uz viņa sensomotorajām vajadzībām, palīdzot bērnam regulēt viņa emocionālo un fizisko stāvokli, kā arī pozitīvā veidā koriģēt nevēlamu uzvedību, galu galā noved pie gaužām vienkārša un ērta risinājuma – ir vajadzīgas tikai desmit minūtes dienā kvalitatīvas kopābūšanas, lai attiecības nonāktu gluži citā līmenī,” ir pārliecināta “Plecs” vadītāja Inga Oliņa.

Tā kā speciālisti programmu atzinuši par efektīvu, praktiski pielietojamu un pielāgojamu dažādām jomām, savukārt lielai daļai bērnu, kas ikdienu vada aprūpes namu sienās, viens vai pat abi vecāki atrodas ieslodzījumā un viņiem ir svarīgi regulāri tikties, piecu dienu garumā tika apmācīti arī 50 Ieslodzījuma vietas pārvaldes darbinieki – inspektori, apsargi un resocializācijas daļas darbinieki – , galveno uzsvaru liekot uz TBRI® balstīto izpratni par emocionālajām traumām (bērnībā un vēlāk), to sekām un attiecībām, kas spēj atveseļot un stiprināt ģimenes saites.

Kopš gada sākuma “Plecs” strādā pie tā, lai sadarbībā ar pašvaldībām programma sasniegtu arī sociālā riska ģimenes un, radot iespēju vecākiem apgūt trūkstošās prasmes, tālredzīgi novērstu bērnu nonākšanu aprūpes iestādēs.

Esam sertificēti
BM certification iso