10 • 09 • 2018

Atbalsts jaunajām māmiņām Vidzemes pusē

Biedrība "Sev, Tev un ģimenei", pateicoties AS “Latvijas valsts meži” ziedojumam sociālās jomas projektiem, ko administrē fonds “Ziedot.lv”, šogad Vidzemes pusē īsteno projektu "Pirmā emocionālā palīdzība mammām ar jaundzimušo”. Projekta ietvaros jaunās māmiņas var saņemt atbalstošu konsultāciju no dūlas vai PEP mammas saistībā ar jaundzimušā vajadzībām, raudāšanu, zīdīšanu, bērniņa aprūpi vai arī jebkuros emocionālās jomas jautājumos, kas skar bērniņu vai pašu māmiņu, viņas sajūtas dzemdībās un emocionāli jutīgajā pēcdzemdību periodā.

lv1 6633

“Projekta mērķa grupa ir jebkura jaunā māmiņa ar bērniņu līdz 3 mēnešu vecumam, tas var būt gan viņas pirmais bērniņš, gan piektais vai pat desmitais.  Lai saņemtu konsultāciju, nav nepieciešams īpašs statuss vai izziņa no sociālā dienesta, jo uzskatām, ka katra māmiņa pēcdzemdību periodā ir pelnījusi vismaz emocionālu atbalstu, kas viņu iedrošinās un stiprinās viņas pārliecību, ka tieši viņa ir vislabākā mamma savam bērniņam,” stāsta projektā iesaistītā sertificētā dūla un zīdīšanas konsultante Lita Dudele-Krastiņa.

Visbiežākie jautājumi, kuru risināšanai uz konsultāciju tiek aicināta dūla vai PEP mamma ir saistīti ar krūtsbarošanu, dažādām neizdošanām, tāpat arī sievietes konsultācijās labprāt izmanto iespēju padalīties ar savu dzemdību pieredzi, tikt uzkausītas un pieņemtas, lai kāda arī tā būtu. Jautā arī par dažādiem bērniņa aprūpes jautājumiem - pareizu celšanu, nēsāšanu, higiēnisko aprūpi, miega režīmu, raudāšanu. Visi šie jautājumi arī ir atbilstoši mazulīša attīstībai līdz 3 mēnešu vecumam.

“Jāatzīst, ka sākotnēji bijām plānojuši lielāku atsaucību un pieprasījumu pēc konsultācijām, pašreiz no aprīļa līdz septembrim konsultācijas saņēmušas apmēram 60 māmiņas,” piebilst Lita Dudele-Krastiņa un turpina “Esam analizējuši, kādā veidā informācija par projektu un iespēju saņemt konsultāciju vislabāk sasniedz  topošās vai jaunās māmiņas, tāpēc izmantojam gan sociālos tīklus, gan vietējo pašvaldību kontaktus, nododam informāciju sociālajiem darbiniekiem personīgi, izvietojam informatīvus materiālus pie saistītajiem mediķiem - ginekologiem, vecmātēm, bērnu un ģimenes ārstiem. Daļa jauno māmiņu par iespēju izmantot konsultāciju uzzina no citām māmiņām, kuras to ir jau izmantojušas un dalījušās ar pozitīvām atsauksmēm.”

Lielāko daļu konsultācijas esot pašu jauno māmiņu vēlme saņemt atbalstu, bet palēnām izveidojusies arī laba sadarbība ar dažiem sociālajiem dienestiem, kuri lūdz biedrību atbalstīt sociālā riska māmiņas jau pirmajās dienās pēc bērniņa piedzimšanas vai arī krīzes centros/patvēruma mājās. Tās visbiežāk ir gados jaunas vientuļās māmiņas bez praktiskām un emocionālām iemaņām bērniņa aprūpē.

Arī citas māmiņas nereti izmantojot iespēju saņemt konsultāciju jau pirmajās dienās pēc dzemdībām Vidzemes slimnīcas vai Siguldas slimnīcas dzemdību nodaļās, tomēr biežāk aicinot uz mājām. Viņu ierastajā mājas vidē arī vieglāk ierādīt tieši viņu mājas videi piemērotus praktiskus risinājumus.

Sievietēm esot iespēja arī pēc konsultācijas vēl attālināti saņemt atbalstu par kādiem bērniņa aprūpes jautājumiem, kas kļuvuši aktuāli mazliet vēlāk un ko iespējams risināt telefonsarunā vai sarakstē. Lielākā daļa to arī izmanto, un šis pakalpojumus bez maksas tiek sniegts ārpus projekta finansējuma.

Esam sertificēti
BM certification iso