20 • 06 • 2016

Ordeņu kavalieri viesojas LVM dabas parkā Tērvetē

ordeni

Ordeņu brālības biedrus vieno atzinība par nopelniem Latvijas valsts labā. Tā kopējiem turpmākiem labiem darbiem apvieno ļaudis, kuri apbalvoti ar Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni, Atzinības Krustu vai ar šo ordeņu Goda zīmi. Ordenis ir atzinības zīme par paveikto, bet piederība Ordeņu brālībai ļauj turpināt aktīvi darboties ne tikai jau iesāktajā darbības laukā, bet paplašināt savu labo darbu iespējas un vienlaikus arī just brālības biedru atbalstu, kad tas nepieciešams.

Brauciens iedvesmai, kustībai un satikšanās priekam

Ordeņu brālības cenšas uzturēt saites ar šiem cilvēkiem, apzinot to vajadzības un sniedzot atbalstu dažādās dzīves situācijās. Brālībā ir 329 cilvēki, vidējais vecums ir 78,2 gadi. Pleca sajūta, iespēja pašam aktīvi darboties, atbalsts un novērtējums no pārējiem brālības biedriem – tās ir labākās zāles vecumdienās. Viens no pasākumiem, kuru sociālo projektu ietvaros atbalsta LVM, ir Ordeņu brālības biedru ekskursija uz Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē.

Ekskursijā uz dabas parku Tērvetē kopumā devās 42 cilvēki, starp viņiem arī pieci ordeņu kavalieru mazbērni. Vaicāta, kāpēc kā ceļojuma mērķis izvēlēts tieši parks Tērvetē, biedrības valdes locekle, Atzinības krusta kavaliere Kamena Kaidaka teic: “Lielākoties brālības biedriem Tērvete atmiņās palikusi no tiem laikiem, kad galvenais akcents bija Annas Brigaderes Sprīdīši un pasaku tēlu skulptūras mežā. Taču pēdējos gados par Tērveti dzirdēts daudz pozitīvu stāstu – esot daudz kas jauns un parks pilnībā mainījies. Faktiski uz Tērveti mūs atvilināja ziņkārība, kas cilvēkam ir tik ļoti raksturīga, neatkarīgi no vecuma. Jāatzīst, ka otrs iemesls šim braucienam ir Jānis Brikmanis jeb “putnu Jānis”, kurš arī ir mūsu brālības biedrs. Kur gan lai vēl tik izsmeļoši varētu stāstīt par putniem, ja ne Tērvetes parkā.”

Leons Amoliņš, Trīszvaigžņu ordeņa kavalieris atzīst: “Nebiju Tērvetē kādus gadus desmit piecpadsmit. Viss ir mainījies ar pluss zīmi. Arī laiciņu ar Dieviņu esam sarunājuši uz goda.”

IMG 17411111

“Esmu ļoti priecīgs, ka varu kārtīgi izstaigāties un saelpoties svaigu gaisu. Esmu šeit bijis arī ar mazbērniem, kuriem ļoti patika kāpt augstajā skatu tornī. Šī diena ir skaisti sākusies un ceru, ka arī turpinājums būs skaists”, gandarīts ir Leonīds Pētersons, Atzinības krusta kavalieris.

“Esmu ļoti sabiedrisks cilvēks, kurš jau kopš jaunības vienmēr ir bijis stāstnieks, bet patīk būt arī mežā. Ja tagad būtu viens pats, tad visdrīzāk ielīstu klusākā vietā un klausītos ko putni runā. Es mēdzu arī naktīs iet klausīties un vērot putnus un dzīvniekus. Ekskursijai esmu labi sagatavojies – līdzi ir dažādi pieraksti. Jau autobusā stāstīju par putniem, bet tagad, atrodoties Tērvetes parkā, varu ne tikai stāstīt, bet arī likt klausīties, ko putni runā. Vienlaikus mani priecē fakts, ka šeit es satieku savus vecos draugus un paziņas no studiju laikiem,” par iespēju priecīgs ir Atzinības krusta kavalieris Putnu Jānis.

Edmunds Būmanis, Zelta goda zīmes kavalieris uz ekskursiju līdzi paņēmis paša gatavotos vīnus, kuri pa graķītim vien tiek dalīti ceļa biedriem. Edmunds teic: “Esmu vairāku organizāciju biedrs. Man ir ļoti svarīgi izbraukt kaut kur kopā ar domubiedriem - tā ir iespēja izkustēties un jauki pavadīt laiku.”

IMG 173999

Jāatzīst, ka ne jau visiem Ordeņa brālības biedriem ir pa spēkam kājām veikt garus ceļa gabalus, tāpēc nebūt ne visi ir klāt šajā ekskursijā. Taču viņiem būs iespēja piedalīties citos LVM atbalstītajos izbraukumos, tai skaitā uz Ordeņa brālības salidojumu Gulbenē. “Starp mums ir daudz pieredzes bagātu un skaistu dvēseļu, kuri šoreiz palikuši mājās. Es saku, ka tā ir tīrā bauda būt kopā ar šiem cilvēkiem un es no savas puses daru visu, lai viņi varētu izbraukt no mājām, izkustēties un būt kopā ar līdzīgi domājošajiem,” tā Kamena Kaidaka.

Esam sertificēti
BM certification iso