11 • 01 • 2024

Meža autoceļa caurtekas galā izveidojies ledus kupols

ledus kupols 11.01.2024 1 2111

Apsekojot AS “Latvijas valsts meži” (LVM) meža autoceļu stāvokli, infrastruktūras speciālists novērojis neparastu parādību. LVM Vidusdaugavas reģiona Skaistkalnes iecirknī “Tentenu ceļa” malā 100 metrus pirms pieslēguma valsts ceļam uz caurtekas iztekas gala tika pamanīts ledus kupols.

“Pētot ledus kupola iespējamos rašanās iemeslus, atklāju, ka tas būtu saistāms ar caurtekas promteci. Sniegam kūstot un ūdenim lēni pilot, tas pamazām sasalis lāstekās. Ledum uzkrājoties, tas pacēlis grāvju ūdens līmeni un, procesam turpinoties, izveidojies šāds ledus kupols,” par neparasto novērojumu stāsta LVM Zemgales reģiona meža infrastruktūras speciālists Artis Zvejnieks.

ledus kupols 11.01.2024 2 1

Apskatot “Tentenu ceļa” apkārtni kartē, LVM darbinieks noskaidrojis, ka sniega kušanas ūdeņi minētajā vietā plūst no aptuveni 300 metru kopgaruma ceļa sāngrāvjiem un no 2 km kopgaruma grāvjiem privātās zemēs. Ūdens tālāk aiztek dabīgas noteces formā uz 150 metru attālumā esošo Iecavas upi.

Caurtekas ir nozīmīgas būves ūdens aizvadīšanai. Vienlaikus caurtekas kalpo kā nelieli tilti, ļauj šķērsot grāvjus un upes. 

Lasīt vairāk: