21 • 11 • 2023

LVM veic regulāru meža meliorācijas sistēmu pārbūvi un uzturēšanu

20230824 c7786 2 2

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) regulāri plāno un veic pārvaldībā esošo meliorācijas sistēmu pārbūves, atjaunošanas un ikdienas uzturēšanas darbus, pārtīrot esošos grāvjus, lai uzlabotu meliorētās zemes ūdens režīmu un nodrošinātu tās netraucētu darbību. Šogad plānots veikt meža meliorācijas sistēmu atjaunošanas vai pārbūves darbus 16 346 ha apjomā.

LVM Zemgales reģionā, pārbūvējot meža meliorācijas sistēmas objektus “Daigones masīvs” un “Valtermuižas masīvs” 525 ha kopplatībā, nācies saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, kas ietekmē plānoto darbu gaitu.

Plānoto pārbūves darbu gaitu nelabvēlīgi ietekmēja vairāki faktori, kā piemēram, mainīgie un neprognozējamie laikapstākļi. Stiprās lietavas appludināja objekta meža platību, līdz ar to grāvju pārtīrīšanas, koku ciršanas un to izvešanas darbi kļuva neiespējami.

mms parbuves grutibas zemgale 08.11.2023 5

“Meliorācijas sistēmām mežā ir nozīmīga loma. Tās nodrošina optimālu gruntsūdens režīmu un līdz ar to arī optimālus augšanas apstākļus mežaudzei. Tāpēc arī privāto mežu saimniekiem jābūt atbildīgiem un jāievēro Ministru kabineta noteikumi nr. 714, kas paredz zemes īpašnieka rīcību attiecībā uz īpašumā esošām meliorācijas sistēmām un būvēm. Novadgrāvjus nevar vienkārši aizbērt kā liekus traucēkļus. Arī ceļu būvniecībā grāvju šķērsošanai jāierīko caurtekas. Tās nodrošina vienmērīgu ūdens plūsmu grāvjos un upēs, novadot ūdeni uz lielāku ūdenstilpi,” skaidro LVM vecākā meža infrastruktūras speciāliste Elīna Barkāne.

Būvdarbus meža meliorācijas sistēmas objektos “Daigones masīvs” un “Valtermuižas masīvs” plānots turpināt, kad iestāsies sals vai laikā, kad ūdens līmenis būs samazinājies.

lvm caurteka inforgrafika a4

Meža meliorācija ir zemes uzlabošanas pasākumi, kas mazina klimatisko apstākļu nelabvēlīgo ietekmi un konkrētā teritorijā maina grunts hidroloģiskos apstākļus, kā arī nodrošina infrastruktūras un teritoriju aizsardzību pret applūšanu.

Kopš 2005. gada meža meliorācijas sistēmu atjaunošanas vai pārbūves darbi paveikti 281 724 ha apjomā.

Lasīt vairāk: