05 • 09 • 2017

Sācies jaunais mācību gads AS "Latvijas valsts meži" vides izglītības programmās

izzini mezu

Lai rosinātu bērnu un jauniešu interesi par mežu, ik gadu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) aicina Latvijas skolas mācīties no dabas. Sākot no pirmsskolu ķipariem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem – ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā.

LVM piedāvā vides izglītības programmas dažādām vecuma grupām. LVM ekoprogramma bērnudārziem “Cūkmena detektīvi” mudina rotaļīgā veidā izzināt mežu var jau 5 – 7 gadus veciem bērniem. Tās mērķis ir bērnos rosināt atbildību par tīru vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā. Darbojoties programmā, bērni kopā ar pedagogu soli pa solim atklāj dažādus meža noslēpumus, bet aktīvākos bērnudārzus katru gadu apciemo Cūkmens.

Skolu 1. – 6. klases tiek aicinātas atklāt dabu kā labāko mācību klasi “Mammadaba meistarklases” ietvaros. Tā ir pastāvīga un vispusīga iespēja sākumskolai tuvināt mācību procesu dabai. Programma piedāvā apgūt tradicionālos skolas mācību priekšmetus, kā, piemēram, matemātiku un angļu valodu, ārā – skolas pagalmā vai Latvijas valsts mežos. Skolas, kas iesaistījušās bērnu meistardarbu veikšanā un izzinājušas mežu arī citās LVM programmās, pretendē uz gada "mammadaba vēstniecības" titulu un Meistarības meža iegūšanu.

Vispārizglītojošo skolu 6. klasēm ir iespēja kopīga piedzīvojuma veidā apgūt dabaszinības mežā, dodoties Latvijas valsts mežu ekspedīcijās. Ekspedīcijas ik septembri norisinās Latvijas lielāko pilsētu tuvumā, bet pārējā mācību gada laikā skolēni var doties uz 3 pastāvīgajiem LVM vides izglītības objektiem Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā vai Latvijas valsts mežu Vijciema čiekurkaltē.

Jau vairākus gadus 7. – 9. klašu skolēniem tiek dota iespēja piedalīties ne tikai mācību priekšmetu olimpiādēs, bet arī LVM Meža olimpiādē, kuras uzvarētāji ik gadu dodas aizraujošā ārzemju dabas ekspedīcijā!

Lai vairotu izpratni par meža resursu augošo lomu vides problēmu risināšanā, LVM sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas” un Valsts izglītības satura centru (VISC) aicina vidusskolēnus piedalīties stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”, kura laikā trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēda dabā un risina jautājumus, kuri skar inovatīvo bioekonomikas jomu.

Tiek rīkots arī stipendiju konkurss augstskolu studentiem. Konkursa mērķis ir atbalstīt speciālistu izaugsmi un izglītošanu ar meža apsaimniekošanu saistītās jomās. Stipendiātiem tiek organizēta īpaša mācību programma, kurā jaunieši gūst izpratni par ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas praksi valsts mežos.

Īpašos ikgadējos tālākizglītības kursos tiek aicināti piedalīties tie pedagogi, kas iesaistījušies LVM skolu programmu aktivitātēs. Kursu programmas ir saskaņotas ar Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministriju un rosina skolu pedagogus mācību procesā vairāk iesaistīt mežu kā pētījumu objektu.

LVM vides izglītību skolās īsteno kopš 2005. gada un tajās ik gadu piedalās ap 20 000 bērnu sadarbībā ar VISC un Starptautisko Vides izglītības fondu, iesaistot Latvijas un Eiropas meža nozares partnerus. Balstoties uz vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar skolām, VISC ieteikumiem un starptautiski atzītu meža pedagoģijas praksi, LVM ir izstrādājuši Mežizglītības vadlīnijas Latvijas vispārizglītojošajām skolām, kuru ietvaros veic regulāru skolu programmu pilnveidi un attīstību. Pieteikšanās anketas, programmu nolikumi, mācību materiāli un papildu informācija apkopota vietnē www.lvm.lv/skolam.

Lasīt vairāk: