10 • 04 • 2017

Suminām stipendiju ieguvējus LVM Bioekonomikas skolā

Noskaidroti veiksmīgākie videovēstījumi LVM Bioekonomikas skolā, kurus jaunieši no visas Latvijas veidoja par godu ANO Starptautiskajai Meža dienai. Labāko videovēstījumu autori saņems stipendijas no AS "Latvijas valsts meži", kā arī specbalvas no biedrības "Zaļās mājas". Rezultātus noteica kompetentas žūrijas vērtējums, kā arī iespaidoja publiskais balsojums internetā.

Visaugstāko žūrijas vērtējumu un 700 euro stipendiju ir izpelnījusies Aizputes vidusskolas skolniece Ketija Pujāte, kuras video spilgti un pārliecinoši iemieso ideju "Koks ir latvieša pamats, mežs ir Latvijas nākotne".

Otrajā vietā godam ir ierindojusies un 500 euro stipendiju nopelnījusi Amanda Kalneja no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas ar video, kurā viņa uzskatāmi parāda koksnes saistību ar savu ikdienu un vērtībām.

Trešājā vietā ir nokļuvusi Rīgas 3. Valsts ģimnāzijas skolniece Šarlote Ševele, kuras video radoši ilustrē stāstu par ilgtspējīgu mežsaimniecību. Viņa saņem 300 euro stipendiju no AS "Latvijas valsts meži".

Specbalvu  - 200 euro stipendiju no biedrības "Zaļās mājas" par video, kurā visuzskatāmāk parādīta koknes saprātīga izmantošana, saņem Uldis Valainis no Vārkavas vidusskolas.  Ulda radītais video ir arī augstu novērtēts vietnē Facebook ar gandrīz 600 lietotāju balsojumu.

Tā kā arī pārējo autoru darbi izpelnījās lielu Facebook lietotāju atzinību, tad  veicināšanas balvas no AS "Latvijas valsts meži" - mugursomas pārgājieniem dabā - saņem arī Lenora Anna Gorska no Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas, Laura Jaunākā no Rīgas 49. vidusskolas, Amanda Kočāne no Rugāju novada vidusskolas, Reinis Dālbergs no International School of Latvia, Viktorija Rače no Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas un Marta Nikola Zīle no Mārupes vidusskolas. Paldies visiem konkursa dalībniekiem! Visi 10 labākie videovēstījumi, kuru autori pretendēja uz stipendiju ieguvi LVM Bioekonomikas skolā,  ir apskatāmi facebook vietnē "Izzini mežu, Latvija!" šeit.

Kopumā stipendiju konkursā vidusskolēniem "LVM Bioekonomikas skola" šogad piedalījās vairāk nekā 70 dalībnieki. Konkursa pirmajā kārtā “Radi!” dalībniekiem bija iespēja radoši izpausties, darinot plakātus par tēmu “Bioekonomika”. Tika saņemti vairāk kā 70 darbi, kurus izvērtēja pieredzējusi žūrija. 30 labāko darbu autori tika aicināti piedalīties konkursa otrajā kārtā “Izpēti dabā!” un doties izzinošā meža ekspedīcijā kopā ar nozares ekspertiem.  “Ir patīkami sarunāties ar jauniešiem, kuri zina un grib uzzināt vēl. Ekspedīcijas laikā varēja skatīt, kā mainās koku augšanas gaita dažādos apstākļos. Jaunieši spēja saskatīt atšķirību starp kokiem, kas aug pietiekošā apgaismojumā, un kokiem, kam trūkst gaismas. Piemēram, jaunieši neslēpa savu izbrīnu par to, cik koki ir gari, deviņus gadus jaunā priežu audzē,” pēc aizvadītās LVM Bioekonomikas skolas ekspedīcijas teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže. Uzkrātās zināšanas un jaunie iespaidi jauniešiem noderēja konkursa trešajā kārtā "Runā!", radot video vēstījumu ANO Starptautiskajā Meža dienā, kam bija izšķiroša loma stipendijas ieguvē. Papildus informācija par par konkursu www.lvm.lv/bioekonomika.