01 • 03 • 2017

“LVM Bioekonomikas skolas” jaunieši dodas meža ekspedīcijā

20170224 123050 0

Šogad pirmo reizi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicināja vidusskolēnus piedalīties jaunā stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”, sacenšoties ar vienaudžiem erudīcijā un papildinot zināšanas par meža nozari un ar to saistītiem jautājumiem. Ir aizvadīta konkursa pirmā un otrā kārta, kurās noskaidroti radošākie un aktīvākie jaunieši. Konkursa trešajā – pēdējā kārtā – jauniešiem jāsagatavo video vēstījums Starptautiskajā meža dienā, ko visā pasaulē svin 21.martā.

Konkursa pirmajā kārtā “Radi!” dalībniekiem bija iespēja radoši izpausties, darinot plakātus par tēmu “Bioekonomika”. Tika saņemti daudzi darbi, kurus izvērtēja pieredzējusi žūrija.

Labāko darbu autori tika aicināti piedalīties konkursa otrajā kārtā “Izpēti dabā!” un doties izzinošā meža ekspedīcijā kopā ar nozares ekspertiem. LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže aicināja “LVM Bioekonomikas skolas” dalībniekus doties uz mežu, lai iepazītu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. “Ir patīkami sarunāties ar jauniešiem, kuri zina un grib uzzināt vēl. Ekspedīcijas laikā varēja skatīt, kā mainās koku augšanas gaita dažādos apstākļos. Jaunieši spēja saskatīt atšķirību starp kokiem, kas aug pietiekošā apgaismojumā, un kokiem, kam trūkst gaismas. Piemēram, jaunieši neslēpa savu izbrīnu par to, cik koki ir gari, deviņus gadus jaunā priežu audzē.  Šādos augšanas apstākļos ir radīti priekšnosacījumi arī aktīvai fotosintēzei:  gaisma + ūdens + CO2 = koksne + O2,” pēc aizvadītās “LVM Bioekonomikas skolas” ekspedīcijas teic Kaspars Riže.

ekspedicija2

Rugāju novada vidusskolas 10. klases skolniece Amanda Kočāne atzīst: “Bija patiešām interesanti paraudzīties uz mežu no mežkopja skatu punkta. Ieguvām un uzzinājām daudz jaunas un noderīgas informācijas”.

Savukārt biedrības “Zaļās mājas” vadītājs Kristaps Ceplis uzrunāja jauniešus Mežaparka izstādē “Iepazīsties – koks!”, lai pastāstītu par koksni un tās produktu tālāku izmantošanu.

20170224 144049

"Koksnes un citiem bioloģiskas izcelsmes produktiem piemīt augsts potenciāls, palielinot produktu pievienoto vērtību, aizstājot fosilos kurināmos enerģijas ražošanā, izstrādājot nākotnes bioloģiskas izcelsmes produktus un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Ikkatrs varam iesaistīties labākas pasaules veidošanā,” skaidro Kristaps Ceplis.

Konkursa trešajā kārtā “RUNĀ!” jauniešiem jārada vienu minūti garš video vēstījums saviem vienaudžiem Starptautiskajā meža dienā. Video jāreģistrē līdz 13. martam vietnē www.lvm.lv/bioekonomika. Labākajiem “LVM Bioekonomikas skola” video autoriem tiks piešķirta stipendija.

Lai vairotu izpratni par meža resursu augošo lomu vides problēmu risināšanā, LVM sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas” un Valsts izglītības satura centru 2017. gada janvārī aicināja vidusskolēnus piedalīties jaunā stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”.

Lasīt vairāk: