28 • 10 • 2016

AS “Latvijas valsts meži” jau 17 gadus apsaimnieko valsts mežus

 MG 2569 m

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) tika dibināta 1999. gada 28. oktobrī – šo gadu laikā uzņēmums ir audzis, attīstījies, pilnveidojies un kļuvis par inovatīvu un prasmīgu mežu apsaimniekotāju, ievērojamu valsts budžeta papildinātāju un atbildīgu sabiedrības locekli.

“Kā krietnam un rūpīgam saimniekam ilgtspējīgi apsaimniekojot ceturto daļu valstij piederošās meža zemes, LVM aizvadītajos 17 gados ir īstenojuši strauju izaugsmi, ko nodrošināja uzņēmuma vadība un izglītots, profesionāls, saliedēts un motivēts kolektīvs, kas ir LVM lielākais un vērtīgākais aktīvs. Esmu gandarīts par LVM paveikto un pārliecināts, ka arī turpmākie LVM darba gadi būs ne mazāk raženi un nākamās paaudzes saņems vēl skaistākus un produktīvākus valsts mežus,” teic zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Salīdzinot ar darbības sākumu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apgrozījums no 24 miljoniem eiro ir palielinājies vairāk nekā 11 reizes, un 2015. gadā sasniedzot jau 264 miljonu eiro apgrozījumu. Šajā laikā, investējot meža vērtības palielināšanā un attīstībā gandrīz 500 miljonus eiro, LVM valsts un pašvaldību budžetos ir iemaksājuši 840 miljonus eiro. Līdzās iespaidīgajiem finanšu rādītājiem valstij piederošie meži dod būtisku sociālo ieguldījumu – vairāk nekā 7000 darbavietas visā Latvijā. Mežizstrādes, ceļu būves, meža kopšanas un citus apjomīgos meža apsaimniekošanas darbus LVM uztic ārpakalpojumu sniedzējiem, tādējādi nodrošinot godīgu tirgus konkurenci, augstu darbu kvalitāti un savlaicīgu darbu veikšanu. LVM vidēji gadā mežsaimnieciskajos darbos piesaista 850 profesionālus uzņēmumus ar vairāk nekā 6000 darbiniekiem.

17 gadu laikā uzņēmums valstij dividendēs ir samaksājis 1 miljardu eiro. “LVM izveides mērķis ir, prasmīgi un ilgtspējīgi saimniekojot, nodrošināt pēc iespējas lielākus ienākumus īpašniekam – valstij. Tas, ka īpašnieks kā vienu no pamatprincipiem ir definējis vēlmi pelnīt no meža, ir bijis labs rīcības mandāts un LVM biznesa filozofijas veidotājs. Tomēr attiecībā uz LVM pēdējo sešu gadu laikā ir pieņemti lēmumi, kas uzņēmuma darbu neatvieglo. Piemēram, prasība samaksāt 90% no peļņas ir ļoti, ļoti augsts rādītājs, kas ietekmē uzņēmuma spēju investēt savā attīstībā, un tas savukārt – mūsu rentabilitāti. Tas ir daudz augstāks rādītājs, nekā privātos uzņēmumos. Mēs būtu pateicīgi, ja īpašnieks skaidri definētu dividenžu politiku, jo ik gadu tiek solīts šīs 90% dividenžu atmaksas samazinājums. Investīciju līmeni šo gadu laikā esam samazinājuši divas reizes, tāpēc ik gadu pieaug ražošanas izmaksas un peļņas apjoms samazinās,” skaidro LVM prezidents Roberts Strīpnieks.

infogr copy

Avots: Diena Meža

Mežsaimniecība ir LVM darbības galvenā joma, tomēr uzņēmums attīsta arī citus darbības veidus – sniedz medību un rekreācijas pakalpojumus, iegūst selekcionētas sēklas un stādus mežu atjaunošanai. Būtiska daļa LVM produkcijas tiek eksportēta arī uz ārvalstīm.

Par uzņēmuma nākotnes plāniem un attīstību, LVM prezidents teic: “Jāpabeidz mežu infrastruktūras – ceļu, meliorācijas sistēmu, tiltu – attīstības programma, jo šajā jomā atpaliekam no citām valstīm. Nākamajās desmitgadēs pieredzēsim robotizācijas attīstību mežu apsaimniekošanā, tostarp bezpilota meža tehnikas attīstību. Bez cilvēka mežu apsaimniekošanā neiztikt, bet pasargāsim ciņu no bīstamākajiem darbiem. Pēc 30 gadiem dabā redzēsim, cik skaistus mežus LVM ir izveidojuši. Redzēsim šī mūsu stādītā meža ģenētisko potenciālu, kas balstās uz Latvijas zinātnieku ieguldījumu desmitiem gadu garumā. Ticu, ka pēc 30 gadiem sabiedrībai būs lielāka izpratne par to, kā viņu pensija, alga, jaunas slimnīcas vai skolas būve ir saistīta arī ar mūsu darbu mežā, ar to, cik ātri un kvalitatīvi audzējam mežu. Esmu pārliecināts, ka mūsu valsts kokapstrāde turpinās savu straujo attīstību un pēc 30 gadiem Latvijā ražotās koka mājas būs kļuvušas par pasaulē tik atzītu zīmolu un kvalitātes latiņu, ka to mēģinās kopēt Ķīnas ražotāji.”

Lasīt vairāk: