21 • 10 • 2016

Latvieši uzvar Eiropas lielākajā meža nozares konkursā jauniešiem

  MG 4131

Jau sesto gadu par mežsaimniecību zinošākie jaunieši no Eiropas valstīm tiekas starptautiskā konkursā “Young People in European Forests” (Jaunieši Eiropas mežos), lai noskaidrotu ne vien erudītāko valstu pārstāvjus, bet arī gūtu jaunu pieredzi un draugus. Šoruden AS “Latvijas valsts meži” bija gods organizēt konkursu Latvijā, iespējams tieši tas lika sasparoties pašmāju dalībniekiem un sniegt spīdošu sniegumu gan teorētiskajos jautājumos par Eiropas mežiem, gan radošajā prezentācijā par meža un cilvēku attiecībām.

Lai gan no katras valsts – Austrijas, Portugāles, Rumānijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, Čehijas, Polijas, Grieķijas, Slovēnijas, Vācijas un Latvijas – bija ieradušies trīs jaunieši – nacionālo konkursu uzvarētāji, starptautiskajā finālā sacentās valstu jauktās komandas, lai veicinātu jauniešu savstarpējo komunikāciju. Latviju pārstāvēja jaunieši no Mammadaba vēstniecības – Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas un Ogres Valsts tehnikuma, kuri savās skolās bija uzvarējuši zināšanu atlases kārtās.

IMG 8435

12 Eiropas valstu konkurencē Kristīne Krastiņa no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, komandā ar Vācijas un Ungārijas studentiem konkursā ieguva 1. vietu, savā īpašumā iegūstot Latvijā ražotu skrituļdēli no “Lokalboards”, bet šīs pašas skolas skolēns Mārtiņš Robežnieks komandā ar Lietuvas un Rumānijas studentiem tika pie godalgotās 2. vietas.

Fināla atklāšanā dalībniekus uzrunāja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: “Vai zinājāt, ka Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē aug augstākās priedes Latvijā? Un tajā var iepazīt mežu ne tikai no ekoloģiskā un ekonomiskā, bet arī kultūras skatpunkta? Ilgtspējīgai attīstībai, ko nodrošina visi šie aspekti, nākotnē būs tikai augoša loma, tāpēc ceru, ka, pateicoties šai dienai un šim konkursam, jūs kļūsiet vēl gudrāki un modrāki ilgtspējīgas attīstības vēstneši Eiropas mežos.”

Šī gada konkursa fināls, kas notika Latvijā no 28. līdz 30. septembrim, sastāvēja no divām kārtām – aktīvās un radošās. Aktīvajā fināla daļā LVM dabas parkā Tērvetē sacensību dalībniekiem bija jāatrod 45 meža izziņas kontrolpunkti, kuros jāpierāda savas zināšanas un prasmes par Eiropas mežiem. Viens no kontrolpunktiem bija izvietots arī uz jaunā koka tilta Tērvetē ar uzdevumu atpazīt lietas, kas tiek ražotas no koksnes. Savukārt Rūķu sētā pēc taustes vajadzēja noteikt, kādi koksnes produkti ir ievietoti kastē – šķelda, kūdra, granulas vai kas cits, bet Raganas silā – rast atminējus Latviešu tautas mīklām un sakāmvārdiem.

Konkursa radošajā daļā jaunajiem censoņiem bija jārada plakāts – stāsts par tēmu “Draudzība starp mežu un cilvēkiem”, iesaistot stāstā kādu no nejauši izvēlētajiem 12 objektiem, piemēram, “Husqvarna” ķiveri, biterliha mērinstrumentu, ziepju burbuļus, sēņu grozu u. c.

“Young People in European Forests” uzvarētāju apbalvošana notika LVM Jaunmoku pilī, un tajā piedalījās LLU Meža fakultātes dekāns Dagnis Dubrovskis. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija no 12 valstīm, kuru veidoja katras valsts meža nozares pārstāvji. Kā īpašais pārsteigums dalībniekiem bija fakultātes latviešu tautas deju kolektīva uzstāšanās, kas iesaistīja aizrautīgās dejās.

“Young People in European Forests” ir lielākais konkurss Eiropas jauniešiem par mežu un mežsaimniecību, kurš notika jau sesto reizi. Konkurss nākamgad turpināsies, tikai citos mežos – Ungārijā.

Lasīt vairāk: