25 • 04 • 2024

Kocēnu pagastā atvērta jauna derīgo izrakteņu ieguves vieta “Tilcēni”

tilceni11

“LVM Zemes dzīles” mērķtiecīgi attīsta derīgo izrakteņu ieguves vietu tīklu, lai nodrošinātu augstvērtīgus minerālos materiālus un to maisījumus tautsaimniecības vajadzībām arvien jaunās ieguves vietās visā Latvijā. Šī gada aprīli tika atvērta jauna derīgo izrakteņu ieguves vieta “Tilcēni”, kas atrodas Valmieras novada Kocēnu pagastā.

Derīgo izrakteņu ieguves uzsākšanai ir sagatavota 4,31 hektāru platība, kur ieguvei kopumā būs pieejami 159 370 m3 smilts un 53 330 m3 smilts – grants, taču lielākā daļa krājumu ieguļ zem grunts ūdens līmeņa.

“Jaunās derīgo izrakteņu ieguves vietas atvēršanas darbi bija sarežģīti laikapstākļu un augstā grunts ūdens līmeņa dēļ. Sadarbības partneris piesaistīja vairākas tehnikas vienības, lai no pārmitrinātajām teritorijām varētu pārvietot segkārtu uz sausāku vietu un tālāk ar transportu to nogādāt līdz atradnes perimetram. Segkārta vēlāk, pēc ieguves pabeigšanas, tiks izmantota ieguves vietas rekultivācijā, sagatavojot ūdenstilpni rekreācijas vai mežsaimniecības vajadzībām un atsevišķas platības arī meža stādīšanai,” skaidro “LVM Zemes dzīles” ražošanas vadītājs Edgars Ugulis.

tilceni2

Derīgo izrakteņu ieguves vietā “Tilcēni” drīzumā tiks uzsākti minerālo materiālu pārstrādes un maisījumu ražošanas darbi, lai jūnijā “LVM Zemes dzīles” klientiem būtu pieejami gan sijāti (atsijas), gan drupināti smilts-grants maisījumi, un to kvalitāte būs atbilstoša LVM meža autoceļu un LVC autoceļu būvdarbu specifikācijām.

Par minerālo materiālu iegādes iespējām derīgo izrakteņu ieguves vietā “Tilcēni” aicinām sazināties ar “LVM Zemes dzīles” klientu attiecību speciālisti Agnesi Cīruli, tālr. 29335178, e-pasta adrese: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., kā arī sekot līdzi mājas lapā publicētajai informācijai.

lvm 25 bez fona copy

LVM apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā. Ieguves vietu izveidei atvēlētās vietas tiek rūpīgi izvēlētas, lai neradītu risku videi, taču vienlaicīgi nodrošinātu uzņēmuma un tautsaimniecības vajadzību pēc smilts, smilts-grants un citiem derīgajiem izrakteņiem. Visas “LVM Zemes dzīles” derīgo izrakteņu ieguves vietas var aplūkot vietnē https://zemesdziles.lvm.lv/

Lasīt vairāk: