30 • 01 • 2024

Iepazīt kokaugu dažādību izstādē “Tuvplānā”

dsc07266

Sešas dažādu kokaugu grupas, to krāsas un detaļas, ko atklāj dažādi koksnes paraugi, ogas un sēklas – jaunas zināšanas un iedvesmu dabas materiālu plašajam pielietojumam var smelties Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētuma rīkotajā izstādē “Tuvplānā”, kas līdz 29. februārim skatāma Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1.

“Izstādes ideja radās jau pirms laba laika. Darbs pie materiāla ieguves sākas jau pagājušā gada pavasarī, līdz ar pirmajiem pumpuriem un zaļajiem kokaugiem. Savukārt ziemā, kad daba šķietami guļ, varam veltīt laiku kokaugu sēklu, dažādu uzskates elementu, floristikas izstrādājumu sagatavošanai. Izstādes mērķis ir ne vien iedvesmot, bet arī atklāt dabas skaistumu. Caur to saistošā veidā izglītot gan lielus, gan mazus izstādes apmeklētājus par kokaugu dažādībām, to augļiem un plašo pielietojumu galdniecībā, inženierijā, medicīnā un vēl citur. Ik dienas Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā aicinām ģimenes, skolēnu grupas un citus interesentus atklāt neparasto koku dārzu un piedalīties dažādās izglītojošās aktivitātēs. Ceram, ka izstādes apmeklējums iedvesmos jauniem atklājumiem dabā un mudinās pētīt tuvplānā uz zemes nokritušās koka mizas, lapas un čiekurus,” aicina LVM Kalsnavas arborētuma vides pasākumu vadītājs Gatis Teilis.

Darbs pie izstādes eksponātu sagatavošanas un ievākšanas tika sākts jau 2023. gada sākumā. Aizvadītā gada vasarā Ērgļu pagasta svētkos izstādē “Skaņu mežs” bija skatāmi pirmie dabas eksponāti un dekoratīvo koku grupas. Tuvojoties adventes laikam Cesvaines pilī izstādē “Turpinājums” arborētuma kolēģi kopā ar  Smiltenes kokaudzētavas komandas sagatavotajiem svētku dekoriem deva iespēju apmeklētājiem pārliecināties par kokaugu plašajām izmantošanas iespējām. Latvijas valsts mežu vēstniecībā skatāmās izstādes “Tuvplānā” savāktie eksponāti vēsta par ievākto dabas materiāla krāsas niansēm, atkarībā no to ievākšanas brīža, augļu un sēklu gatavības, izstāde pārsteidz ar dabas materiālu dažādajām krāsām.

LVM Kalsnavas arborētums, saukts arī par trešo botānisko dārzu Latvijā, piedāvā iepazīt kokaugu kolekcijas jebkurā gadalaikā. LVM Kalsnavas arborētums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk nekā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus vairāk nekā 140 hektāros.

dsc07197

Izstāde “Tuvplānā” bez maksas skatāma Latvijas valsts mežu vēstniecībā, Vaiņodes ielā 1, katru darba dienu no plkst. 8.30 līdz 17.00. Apmeklējot izstādi un gatavojoties pavasara dārza darbiem, ikviens interesents varēs saņemt informāciju par dekoratīvo stādu piedāvājumu dārzam no Latvijas valsts mežu kokaudzētavām.