26 • 08 • 2022

Dārza kupenu jeb hortenziju laiks

lvm 05.08.22 33

Vasaras otrajā pusē hortenzijas sāk priecēt ar ziedošo ziedu krāšņumu. Skarainās hortenzijas ir viegli audzējami krūmi, un lai tās priecētu ar saviem skaistajiem ziediem, jāievēro vien daži noteikumi.

Jāatceras, ka hortenzijas ir saulmīles, taču tās pacietīs arī pusēnu: gaismas trūkumā skarainās hortenzijas var ziedēt sliktāk vai neziedēt nemaz.

lvm 05.08.22 35

Skāba augsne

Skarainajām hortenzijām patīk augt saulainā vai daļēji noēnota vietā. Piemērotākā augsne hortenzijām ir viegli skāba irdena, barības vielām bagāta augsne. Stādāmo bedri ir jāpapildina ar skābu kūdru, kompostu, kā arī satrūdējušiem kūtsmēsliem. Svarīgi, lai augsnes reakcija būtu skāba. Lai atvieglotu stādāmās vietas sagatavošanu, var izmantot speciāli sagatavotos substrātus skābu augšņu augiem. Pirms zemē stādīt hortenzijas, kārtīgi jāsalaista gan pati hortenzija, gan stādāmā vieta. Arī turpmāk ir nepieciešama regulāra auga laistīšana.

Turpmākajos gados, nepieciešams sekot līdzi augsnes pH līmenim (šobrīd ir iespējams iegādāties augsnes pH noteicējus, tas atvieglos pH noteikšanu), pie nepieciešamības lietot speciālo augsnes paskābinātāju. Ja augsnes pH reakcija būs neitrāla vai sārmaina  hortenzijām būs grūti uzņemt visas nepieciešamās barības vielas, tāpēc pirms to papildus piebarošanas ir nepieciešams pārbaudīt augsnes skābumu.

lvm 05.08.22 31

Kopšana – regulāra laistīšana, zaru apgriešana

Hortenzijām nepieciešams nodrošināt regulāru laistīšanu it sevišķi, ja vasara ir karsta un sausa. Hortenzijas vēlams laistīt uz augsnes un vakarā, kad saule ir norietējusi, lai uz auga lapām neveidotos saules apdegumi. Ieteicams vietu, kur iestādīta hortenzija, nomulčet ar priedes mizu muļču vismaz 5 cm biezumā, taču neaizberot sakņu kakliņu, šādi rīkojoties varam panākt, ka augsnē mitrums saglabāsies ilgāk un liet augu vajadzēs retāk.

Rudenī ieteicams nogriezt tikai noziedējušās ziedkopas un ielūzušos zarus, bet kārtīgu apgriešanu veic agri pavasarī, pirms lapu plaukšanas. Pirmajos augšanas gados auga griešana ir nepieciešama, lai veidotu krūma skeletu, atstājot spēcīgākos dzinumus, tādā veidā veidojot simetrisku, spēcīgu hortenziju krūmu. Izgriež arī smalkos zarus. Vēlāk griešana nepieciešama, lai veicinātu jaunu dzinumu veidošanos, uz kuru galiem gaidāmi skaraino hortenziju ziedi.

Hortenzijām vispiemērotākais papildus piebarojums būs speciāli tām paredzētie līdzekļi. Šie līdzekļi satur visus nepieciešamos mikroelementus, pareiza tā lietošana veicinās auga veselīgu attīstību. Informāciju par papildbarības lietošanas daudzumu un biežumu var izlasīt uz katra līdzekļa lietošanas instrukcijas. Ja hortenzijas iestādītas labi sagatavotā augsnē, pirmo gadu papildu piebarošana nav nepieciešama, taču noteikti nepieciešams vērot augu, hortenzijas noteikti parādīs, ja tai kaut kas trūks.

lvm 05.08.22 87 copy

Šķirņu bagātība

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās pieejamas vairāk nekā 25 skaraino hortenziju šķirnes. Piemēram, iecienītākās šķirnes:

  • Hydrangea paniculata “Silver Dollar” – ar tumši zaļu lapotni, krēmbaltiem ziediem  konusveida ziedkopā, zied no jūlija līdz oktobrim, šai šķirnei patiks daļēji ēnainas vietas, krūma augstums ir no 1,20 m līdz 2 m.
  • Hydrangea paniculata “Great Star” - daļa balto ziedu lieli, daļa sīki, kopā veidojot lielu ziedkopu. Krūma augstums no 1,5 m līdz 2,5 m.
  • Hydrangea paniculata “Magical Fire” – ar zaļu lapotni, ziedi maina krāsu no balti rozā uz sarkanīgi rozā, zied no jūlija līdz septembrim.

Plašāku informāciju par skaraino hortenziju šķirņu izvēli, to audzēšanu un vēl citiem dekoratīvajiem augiem, kas auguši “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās, var saņemt pie LVM konsultantiem visos LVM dekoratīvo stādu tirdzniecības laukumos, kā arī LVM vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1. Veikals atvērts darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17. Stādus iespējams arī pasūtīt, zvanot 23280001 vai rakstot e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. . Savukārt priecāties par hortenziju krāšņumu un dažādību un tvert iedvesmu savam dārzam var LVM Kalsnavas arborētumā, kur var aplūkot astoņas dažādu sugu hortenzijas, kas kopumā veido 95 dažādības. Hortenziju dārzs nepārtraukti mainās, tāpēc tas būs interesants jebkurā ziedēšanas laikā.

Lasīt vairāk: