25 • 08 • 2022

Sācies jaunais mācību gads LVM vides izglītības programmās

Ik gadu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) aicina Latvijas skolas mācīties zaļākajā mācību klasē – mežā, piedaloties izzinošās un atraktīvās vides izglītības programmām. Sākot no pirmsskolu ķipariem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem – ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā.

Augusta beigās tradicionāli tiek izziņota pieteikšanās LVM ekoprogrammai “Cūkmena detektīvi”, kas mudina rotaļīgā veidā izzināt mežu jau 5 – 7 gadu vecumā. Tās mērķis ir bērnos rosināt atbildību par tīru vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko dabā. Līdz pat 20. septembrim pirmsskolu grupiņas var pieteikties programmai, lai kļūtu par īsteniem meža detektīviem, jo tās laikā bērni kopā ar pedagogu soli pa solim atklāj dažādus meža noslēpumus, bet aktīvākos bērnudārzus katru gadu apciemo Cūkmens.

Līdz 23. septembrim 1.–6. klases var pieteikties dalībai vides izglītības programmā “mammadaba meistarklase” . Tā ir pastāvīga un vispusīga iespēja sākumskolai tuvināt mācību procesu dabai, jo meistarklases dalībnieku uzdevums ir mācību priekšmetus apgūt ārā – Latvijas valsts mežos, mācību gada laikā veicot trīs meža meistardarbus. Skolas, kas iesaistījušās bērnu meistardarbu veikšanā, gada beigās var nopelnīt meistaru vai mācekļu diplomus, kā arī pieteikties “Skolas mežam” – noteiktai valsts mežu teritorijai regulārām mācībām dabā.

Par tradīciju daudzās skolās kļuvušas arī LVM Meža ekspedīcijas – tā ir iespēja 6. klasēm kopīga piedzīvojuma veidā apgūt dabaszinības mežā. Ekspedīcijas ik septembri norisinās Latvijas lielāko pilsētu tuvumā, taču klases, kas nav paguvušas pieteikties intensīvajām rudens ekspedīcijām, pārējā mācību gada laikā var doties uz kādu no 3 pastāvīgajiem ekspedīciju poligoniem LVM dabas parkā Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumā vai LVM Vijciema čiekurkaltē.

ekspedicija2020 74

Tupretim,  8. un 9. klašu skolēni ik gadu var iejusties īsta mežinieka lomā, izmantojot digitālo mācību līdzekli “Mežotājs”. Tā ir interaktīva spēle, kuras laikā spēlētājs iepazīstas ar ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Arī šogad starp 8. - 9. klasēm norisināsies "Mežotājs" sacensības, kas rosinās skolēnus doties dabā un veikt "Skola 2030" starpdisciplināro tematu “Pētījumu mežā”, kurā saistīti ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas un tehnoloģiju priekšmeti. Pētnieciskais darbs ir veidojuši LVM profesionāļi kopā ar LU ekspertiem kā mežkopja ikdienas darba simulāciju un tā veikšanai ir izveidotas 8 pētījumu vietas dažādos LVM reģionos – katra skola var izvēlēties, kurā no reģioniem pētījumu veikt!

Saistībā ar digitālo spēli "Mežotājs" un "Pētījumu mežā" ikgadējos tālākizglītības kursos aicināti piedalīties arī pedagogi. Tuvākie kursi notiks jau 23. septembrī – vairāk par pieteikšanos un programmas saturu uzzini vietnē www.lvm.lv/talakizglitiba. Kursu programmas ir saskaņotas ar Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministriju un rosina pedagogus mācību procesā vairāk iesaistīt mežu kā pētījumu objektu. 

LVM vides izglītību skolās īsteno kopš 2005. gada un tajās ik gadu piedalās ap 20 000 bērnu. Balstoties uz vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar skolām, VISC ieteikumiem un starptautiski atzītu meža pedagoģijas praksi, LVM ir izstrādājuši vides izglītības programmas Latvijas vispārizglītojošajām skolām, kas regulāri tiek papildinātas un uzlabotas atbilstoši izmaiņām izglītības saturā. Pieteikšanās anketas, programmu nolikumi, mācību materiāli un papildu informācija apkopota vietnē www.lvm.lv/skolam.

Lasīt vairāk: