23 • 08 • 2022

Izzinošā pastaigā iepazīstinās ar LVM veiktajiem parkveida pļavu atjaunošanas darbiem

picture2 2

AS “Latvijas valsts meži” 2. septembrī aicina interesentus doties izzinošā pastaigā pa aizsargājamo ainavu apvidu “Ziemeļgauja”, kur veikti apjomīgi dabisko zālāju – parkveida pļavu atjaunošanas darbi. Pastaigas laikā varēs iepazīt šai vietai raksturīgās dabas vērtības, ielūkoties vēstures lappusēs un uzzināt veikto darbu nozīmi Eiropā strauji izzūdoša biotopa atjaunošanā.

Aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja”, kur vēsturiski plašā teritorijā bijušas parkveida pļavas, LVM veic līdz šim vērienīgāko parkveida pļavu un ainavas atjaunošanu 100 hektāru kopplatībā.

“Parkveida pļavas un ganības Latvijā ir ļoti reti sastopams biotops – tas aizņem vien 0,02 % valsts teritorijas. Šādās pļavās ir jo īpaši bagāta bioloģiskā daudzveidība, tomēr, ja tās netiek apsaimniekotas, pļavas aizaug ar kokiem un krūmiem. Pirms simt gadiem “Ziemeļgaujas” apvidus iedzīvotāji lielāko teritorijas daļu izmantoja lopu ganībām. Te bija plašas pļavas ar krāsainām puķēm, veidojot klasisku Latvijas Gaujas palienes lauku ainavu ar tai raksturīgo reljefu un sezonālo applūšanu. “Ziemeļgaujā” plašās ganību pļavas jau bija teju pilnībā aizaugušas, tāpēc “Latvijas valsts meži” šeit veic parkveida pļavu un ainavas atjaunošanu vēl nebijušā apjomā – gandrīz 100 hektāru kopplatībā,” skaidro LVM vides projektu vadītāja Ieva Rove.

2. septembra pastaigā darbos iesaistītie LVM speciālisti skaidros, kādi biotehniskie pasākumi līdz šim “Ziemeļgaujā” veikti Latvijai tik nozīmīgā biotopa – parkveida pļavu – atjaunošanā, kā arī iepazīstinās ar šeit sastopamajā dabas vērtībām. Tāpat pasākuma dalībnieki varēs uzzināt, kā vietējie iedzīvotāji šajā teritorijā saimniekoja pirms simt gadiem. Pēc pastaigas dalībnieki atgūs spēku, baudot uz uguns gatavotu zupu.

Dalība pasākumā ir bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots, tāpēc dalība jāpiesaka līdz 29. augustam. Iepazīties ar pasākuma programmu un aizpildīt pieteikuma anketu var šeit. Kopumā tiks noieta līdz 5 km gara distance ar nelieliem kāpumiem. Dalībnieki aicināti izvēlēties laikapstākļiem atbilstošu un pastaigai piemērotu apģērbu un apavus!

“Ziemeļgauja” ir viena no 14 īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur LVM līdz 2023. gada nogalei Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansēta projekta “Apsaimniekošanas pasākumu veikšana īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos biotopu un sugu aizsardzības stāvokļa uzlabošanai” (Nr.5.4.3.0/20/I/001) ietvaros uzlabo un atjauno gan ES nozīmes biotopus, gan sekmē piemērotus apstākļus aizsargājamu sugu dzīvotņu ilgtspējīgai pastāvēšanai. Vairāk par vides projektiem.

Lasīt vairāk: