14 • 02 • 2022

“LVM Zemes dzīles” laboratorijā pērn veikts lielākais minerālo materiālu testu skaits

paplasinata labor

Pārvarot pagājušā gada pandēmijas radītos izaicinājumus, “LVM Zemes dzīles” akreditētajai laboratorijai pērn izdevies nodrošināt darba nepārtrauktību un notestēt vairāk minerālo materiālu un to maisījumu paraugu nekā iepriekšējos gados. Tāpat ir paplašinātas laboratorijas telpas un iegādātas jaunas iekārtas. 

2021. gada pirmajā pusē “LVM Zemes dzīles” laboratorija bija sasniegusi savu kapacitāti, sezonas laikā to pat pārsniedzot, – pērn kopumā testēšanai tika saņemti 2 810 paraugi un veikti 4 387 testi. Lai apmierinātu pieprasījumu pēc laboratorijas pakalpojumiem, nodrošinātu akreditācijas prasības un sniegtu klientiem jaunus pakalpojumus, tika veiktas investīcijas laboratorijas telpu labiekārtošanā un paplašināšanā.

“Būvniecības darbu laikā laboratorija tika paplašināta, izveidojot atsevišķu telpu minerālo materiālu filtrācijas koeficienta noteikšanai. Tas ļauj kāpināt darba efektivitāti, jo no kopējiem testiem 30% apjoma sastāda tieši filtrācijas koeficienta testu veikšana. Filtrācijas koeficients nosaka smilts optimālo mitrumu un blīvumu, kā arī to, cik ātri ūdens izfiltrējas caur sablīvētu smilts slāni,” skaidro “LVM Zemes dzīles” laboratorijas vadītāja Gita Kārkle.

jauna iekarta 21

Pērn uzstādīta jauna minerālo materiālu paraugu drupināšanas iekārta, kas nodrošina dolomīta ģeoloģiskās izpētes laikā iegūto urbumu paraugu sadrupināšanu un ļauj tos sagatavot tālākai testēšanai. Tāpat iekārtota jauna paraugu uzglabāšanas un dalīšanas telpa, lai atbilstoši akreditācijas prasībām vienlaicīgi uzglabātu plombētos paraugus, kā arī veiktu paraugu sagatavošanu testēšanai un pēc tam uzglabātu noteikto laiku pēc testēšanas veikšanas.

“LVM Zemes dzīles” laboratorija Salaspilī izveidota 2018. gadā ar mērķi paaugstināt AS “Latvijas valsts meži” konkurētspēju zemes dzīļu jomā, operatīvi un ar saviem resursiem testējot ne tikai derīgo izrakteņu ieguves vietās iegūtos minerālos materiālus, bet arī meža infrastruktūras būvniecības objektos izmantoto būvmateriālu kvalitāti. No 2019. gada laboratorija sniedz pakalpojumus arī sadarbības partneriem, piedāvājot akreditētas testēšanas metodes.

Lasīt vairāk: