05 • 11 • 2021

Šoruden atjaunots Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja žogs ar egļu kārtīm

kartis

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā būtiska loma ir kokam, kas vēsta par koksnes plašajām izmantošanas iespējām jau 17. gadsimta zemnieku ikdienā. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jau vairākus gadus sadarbojas ar muzeju, nodrošinot nepieciešamos apaļkokus, lai atjaunotu un paplašinātu muzeja brīvdabas eksponātus. Šoruden no Latvijas valsts mežos iegūtām egļu kārtīm atjaunots žogs un jumtu latis, salaboti arī citi vēsturiskie objekti.

Kā stāsta muzeja direktores vietniece Kristīne Kūla, pamatā piecmetrīgās egļu kārtis tiek izmantotas žogu atjaunošanai un jumtu latām: “Žogi muzejam ir jāatjauno nepārtraukti, jo tie paliek veci un gados jaunākie apmeklētāji mīl uz tiem šūpoties. Pirmās izmantotās kārtis var ieraudzīt jau īsi pēc ienākšanas muzeja teritorijā. Viena gara un paresna kārts izmantota arī ziemas izklaides – lēzes salabošanai. Lielākais objekts brīvdabas muzejā, kas darināts no egļu kārtīm, ir Eiboku slietenis: kāršu namiņš, kas līdzīgs vigvamam.”

2019. gadā LVM atsaucās muzeja aicinājumam un pateicoties piegādātajām bērzu tāsīm, pēc sentēvu metodēm tika atjaunoti Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja namu jumti. Veiksmīgās sadarbības rezultātā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā tika atjaunots 19. gs. pirts jumts (kopā 81 kvm) un iegūti materiāli, lai nomainītu jumta segumu arī muzeja ekspozīcijas objektam Kurzemes zvejniekciemā un citur.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir dibināts 1924. gadā. Juglas ezera krastā 87 ha teritorijā ir eksponēti vairāk nekā 100 tautas celtniecības objektu, kas stāsta par zemnieku dzīvi Latvijas laukos no 17. gs. beigām līdz 20. gs. 30. gadu beigām.

Lasīt vairāk: