15 • 10 • 2021

Skolas arvien vairāk novērtē mežu kā vietu mācībām

skoleni mera koku

Šajā rudenī jau vairāk nekā 6000 skolēnu devušies mācīties ārpus telpām – mežā, izmantojot AS “Latvijas valsts meži” (LVM) piedāvātās vides izglītības iespējas atbilstoši “Skola 2030” jaunajam mācību standartam. Meža ekspedīcijās septembrī aktīvi devušies 5. – 6. klašu skolēni, savukārt oktobrī jaunāko un vecāko klašu skolēni kopā ar skolotājiem veikuši pētījumus mežā un savas skolas mērogā organizējuši izglītojošas meža dienas

6. klases dodas LVM Meža ekspedīcijā

Par tradīciju septembrī daudzām skolām Latvijā kļuvusi LVM Meža ekspedīcija, kad 6. klašu skolēni, dodoties pārgājienā un veicot dažādus uzdevumus, iepazīst meža apsaimniekošanas ciklu. Ekspedīcijās, kuras LVM organizēja netālu no astoņām lielākajām Latvijas pilsētām septembra laikā, viesojušās 304 klases, kopumā tajās piedalījušies 6050 dalībnieki un vairāk nekā 120 LVM darbinieki, kas vadījuši ekspedīciju pieturas. Arī oktobrī ekspedīcijās LVM gida vadībā aicināti doties visi interesenti no skolām kādā no trīs LVM tūrisma objektiem – LVM dabas parkā Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumā un LVM Vijciema čiekurkaltē, apvienojot mācīšanos ar aktīvu atpūtu. 

Skolotāji kursos iepazīst Meža izziņas mugursomu

Lai skolas meža ekspedīcijas varētu īstenot arī pastāvīgi netālu no skolas, AS “Latvijas valsts meži” 1. oktobrī sadarbībā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru organizēja skolotāju profesionālās pilnveides kursus. Kursos klātienē piedalījās 21 skolotājs ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, apgūstot jauno metodisko līdzekli "Meža izziņas mugursoma". Skolotāji praktiski darbojās, mērīja un pētīja mežu un līdz pat 11. novembrim veiks šī jaunā materiāla aprobāciju kopā ar saviem skolēniem, lai iegūtu 12 stundu kursu apliecību. “Meža izziņas mugursoma”, kas satur metodiskos norādījumus skolotājiem, darba lapas skolēniem un iedvesmo mācīties dabā, kopš šī rudens ir pieejama bez maksas elektroniski jebkuram interesentam.

“Meža izziņas mugursoma” jau rosinājusi doties dabā Mārupes Valsts ģimnāzijas 5.c klasi, kas 5. oktobrī devās izglītojošā pārgājienā Zvirgzdes kāpas apkārtnē Vecumnieku puses mežos. Skolēni kopumā veica 10 km garu distanci un pārgājiena noslēgumā atzina, ka šī bijusi viena no labākajām ekskursijām, kuru noteikti vajadzētu atkārtot! 

Vecākās klases veic pētījumu mežā

Rīgas Vācu Valsts ģimnāzijas skolēni dodas pētīt mežu jau vairākus gadus pēc kārtas. Arī šogad, 7. oktobrī, skolēni atbilstoši “Skola 2030” tematam “Pētījums mežā” veica mērījumus LVM sagatavotajos parauglaukumos netālu no Baldones, lai noteiktu koksnes krāju.

Daloties iespaidos, ģimnāzijas 10. klases skolēni atzina, ka viņi vēlētos vairāk šādas mācību stundas dabā, kurās iespējams darboties praktiski. Temata “Pētījums mežā” ietvaros skolēni atbilstošā vidē var izstrādāt pētījumu par Latvijai nozīmīga resursa – meža apsaimniekošanas iespējām. Temats veidots kā mežkopja ikdienas darba simulācija, kuras laikā nepieciešams noteikt un salīdzināt divos blakus esošos meža nogabalos augošās koksnes krājas apjomus, analizēt iespējamo atšķirību iemeslus un pieņemt lēmumu par turpmāko mežaudžu kopšanas gaitu.

Skolas mežs – vieta mācībām un pētnieciskajiem darbiem

Oktobra sākumā sarosījās arī Kalnsētas pamatskolas kolektīvs, jo pēc skolas un LVM kopīgas iniciatīvas 12. oktobrī tika atklāts viņu Skolas mežs – vieta, kur turpmāk skola organizēs āra nodarbības skolēniem un veiks ilgtermiņa pētījumus mežā. Šai skolai tas būs Veides meža masīvs Saldus pilsētas tuvumā. Mācību platforma "Skolas mežs" paredz visas skolas iesaisti starpdisciplināru pētniecisko darbu īstenošanā mežā, kā arī katrai skolai īpaši piemeklētu valsts meža teritoriju ilgtermiņa sadarbībai. Lai iedvesmotu Latvijas skolas darboties dabā, AS “Latvijas valsts meži” kopā ar Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāziju šajā rudenī ir izdevuši arī jaunu metodisko līdzekli “Skolas mežs”, kas pieejams ikvienam interesentam elektroniski bez maksas vietnē www.lvm.lv/skolasmezs 

Lasīt vairāk: