06 • 08 • 2021

Krāšņi augi, kurus stādīt dārzā nākamajai vasarai

hortenzija

Vasaras izskaņa ir piemērots laiks, lai izvēlētos, kuru kokaugu krāšņie ziedi lai rotā dārzu nākamajā gadā. Vēl līdz vēlam rudenim var pagūt iestādīt AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās izaudzētos un Latvijas valsts mežu vēstniecībā Rīgā, Vaiņodes ielā 1 nopērkamos dekoratīvos augus. Pēdējos gados īpaši populāras kļuvušas skaistās dārza kupenas jeb hortenzijas. Tāpat nepārspējami krāšņas un aromātiskas ir rievainās rozes un filadelfi jeb neīstie jasmīni.

Dārza rota – skarainās hortenzijas

Pēdējos gados hortenzijas kļuvušas par vienu no iecienītākajiem kokaugiem daudzos Latvijas dārzos. Hortenzijas stāds vienmēr būs arī ļoti laba dāvana kādam dārza īpašniekiem! LVM kokaudzētavās pieejamas vairāk nekā 25 skaraino hortenziju šķirnes. Skarainajām hortenzijām patīk augt saulainās un  daļēji noēnotās vietās. Jārēķinās, ka hortenzijas karstās vasarās jālaista papildus.

Stādot hortenzijas, bedre jāizrok vismaz 40 – 50 cm dziļumā un platumā un jāpilda ar labu kompostu, skābu kūdru, lai augsne veidotos vāji skāba (pH 5,6 – 5,8), kā arī jāpievieno auglīgāko augsnes slāni no vietas, kur izrakta stādāmā bedre. Skābas kūdras vietā var izmantot arī substrātu, kas paredzēts rododendriem un krūmmellenēm. Hortenziju krūmus stāda tā, lai saknes būtu vienā līmenī ar augsni.

hortenzija balta

Skarainās hortenzijas zied uz jaunajiem dzinumiem, tāpēc agri pavasarī, tiklīdz ir parādījušie jaunie lapu pumpuri, vecie ziedi, kā arī sīkie zariņi un ziemas sala bojātie zari jānogriež. Skarainās hortenzijas pirmo reizi mēslo agri pavasarī, kad sāk plaukt pumpuri, otro reizi maijā, kad notiek intensīva jauno dzinumu augšana, bet trešo reizi - ziedēšanas laikā ar kālija saturošu mēslojumu. Vislabāk hortenzijām izmantot tieši tām paredzēto komplekso mēslojumu, jo tas satur visus nepieciešamos mikroelementus.

Interesantas hortenziju šķirnes:

  • Hydrangea paniculata “Silver Dollar” – ar tumši zaļu lapotni, krēmbaltiem ziediem  konusveida ziedkopā, zied no jūlija līdz oktobrim, šai šķirnei patiks daļēji ēnainas vietas, krūma augstums ir no 1,20 m līdz 2 m.
  • Hydrangea paniculata “Great Star” - daļa balto ziedu lieli, daļa sīki, kopā veidojot lielu ziedkopu. Krūma augstums no 1,5 m līdz 2,5 m.
  • Hydrangea paniculata “Magical Fire” – ar zaļu lapotni, ziedi maina krāsu no balti rozā uz sarkanīgi rozā, zied no jūlija līdz septembrim.

Dārznieka lepnums un prieks – rievainās rozes

LVM kokaudzētavās šobrīd pieejamas 17 dažādu šķirņu rievainās rozes. Rievainās rozes var stādīt gan pa vienai, gan grupās, kā arī veidot dzīvžogus. Rozes ir ļoti ziemcietīgas un izturīgas arī pret sēņu ierosinātām slimībām.

Tā kā rievainās rozes ir apveltītas ar kārtīgiem dzeloņiem, stādīšanas vietu ieteicams iepriekš kārtīgi attīrīt no ilggadīgajām nezālēm. Stādīšanas vieta jāsagatavo pa slāņiem: stādīšanas bedri izrok ap 80 cm dziļu, apakšējā slānī liek auglīgo augsni, bet stādīšanas bedres augšējā slānī - aptuveni 15 cm biezu neauglīgākās augsnes kārtu. Rievainās rozes var augt arī nabadzīgās augsnēs. Pirms rozes stādīšanas augsne kārtīgi jāsalaista.

roze

Rievainās rozes dzen atvases, ja roze pārlieku izpletusies, to droši var apgriezt. Pirmajos gados pēc rožu iestādīšanas rozēm izgriež zarus, kas ir bojāti vai traucē. Turpmāk rozei izgriež vecākos zarus, bet jaunākos saīsina, lai krūms veidotos kupls. Pavasarī rozēm ieteicams nodrošināt papildu mēslojumu, kurš vairāk satur slāpekli, bet pēc pāris nedēļām var lietot komplekso mēslojumu. Svarīgi atcerēties, ka rozēm sakņu sistēma atrodas dziļi augsnē, tāpēc, lietojot granulētos vai ūdenī šķīstošos mēslojumus, augsne iepriekš noteikti kārtīgi jāsalaista (izmantojot granulu maisījumus, jāsalaista arī pēc mēslošanas).

Sauli mīlošie filadelfi

Filadelfiem ziedēšanas laiks jau beidzies, taču šis ir brīdis, lai sagatavotos nākamajam pavasarim, lai dārzā būtu šis apbrīnojami smaržīgais krūms. LVM Kokaudzētavās var iegādāties apmērām 25 dažādus filadelfus. Filadelfs ir vasarzaļš krūms, kas zied ar baltiem, smaržīgiem ziediem. Ziedēs jo bagātīgi, ja to stādīs saulainajās dārza vietās. Pacietīs arī noēnojumu, taču tad ziedēs nabadzīgi vai neziedēs nemaz. Filadelfam būs piemērota auglīga dārza augsne, tai jābūt vidēji mitrai.

philadelphus snowbelle 1

Kad filadelfi noziedējuši, tos var apgriezt - lai nodrošinātu krūma formu un veicinātu jauno dzinumu augšanu. Lai filadelfs nenovecotu un priecētu ar bagātīgu ziedēšanu katru gadu, ik pēc pāris gadiem tam jāizgriež vecie un resnie zari, kas sabiezina krūmu.

Interesantas filadelfu šķirnes:

  • Philadelphus coronarius - “Parastais filadelfs” ziedēs visagrāk no visiem ar ļoti smaržīgiem ziediem.
  • Philadelphus coronarius Aureus - parastā filadelfa šķirne ar interesantu dzeltenzaļu lapojumu, mazāk ziedošs kā citi, taču ar savu īpatnējo lapojuma toni dārzā noteikti būs pamanāms. Zied jūnijā.
  • Philadelphus inodorus var. Garndiflorus – “Lielziedu filadelfs”, ziedi ķekaros pa 3 līdz 9, sasniedz 5 cm diametru. Šis filadelfs ir bez smaržas.
  • Philadelphus Minnesota “Snowflake” - filadelfu hibrīdā šķirne, viegli smaržīgs krūms, ziedi sniegbalti, pildīti.

Šie un daudzi citi dekoratīvie stādi nopērkami LVM veikalā - informācijas centrā Rīgā, Vaiņodes ielā 1. Veikals atvērts darba dienās no 9 līdz 18. Stādus iespējams arī pasūtīt, zvanot 23280001 vai rakstot e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. .