16 • 06 • 2021

Derīgo izrakteņu vietā atrod nesprāgušus kara laika lādiņus

atrasts ladins zemes dziles

Pirmā un Otrā pasaules kara laika liecības – nesprāguši lādiņi – Latvijas mežos nav retums. Veicot dažādus grunts rakšanas darbus derīgo izrakteņu ieguves vietās, kā arī meža infrastruktūras objektos, nereti tiek konstatētas bīstamas kara laika liecības.

Pērn rudenī Olaines pagastā tika uzsākti smilts derīgo izrakteņu ieguves vietas “Klīve DA iecirknis” sagatavošanas darbi, kuru laikā tika atrasti vairāki nesprāguši kara laika lādiņi. Par potenciāli sprādzienbīstamo atradumu nekavējoties tika informēta Valsts policija un Nacionālie bruņotie spēki. 

“Apsekojot teritoriju, tika konstatētas sprāgušu lādiņu šķembas. Tā kā smilts ieguves vieta “Klīve DA iecirknis” atrodas teritorijā, kur padomju laikos tika veikta kūdras ieguve un daļu no teritorijas joprojām pārsedz kūdras slānis, pastāvēja risks, ka teritorijā atrodas arī nesprāguši lādiņi. Tādēļ tika veikta ieguves vietas atsedzamās teritorijas pārmeklēšana un sprādzienbīstamu priekšmetu un nesprāgušas munīcijas sanācija jeb sprādzienbīstamo priekšmetu savākšana un transportēšanu uz drošu vietu, kur tā tika neitralizēta,” skaidro “LVM Zemes dzīles” plānošanas vadītājs Ģirts Zvaigzne.

Atrastos lādiņus izceļot no kūdras slāņa, tika konstatēts, ka vairums no tiem ir sprāguši daudzus gadus senā pagātnē vai ugunsgrēka laikā degot kūdrai. Tomēr daļa no kara laikā teritorijā nonākušajiem lādiņiem bija nesprāguši, jo savulaik mīksti piezemējušies kūdras slānī.

Kopumā ieguves vietā tika atrasti 10 nesprāguši un sprādzienbīstami Pirmā pasaules kara artilērijas lādiņi, no kuriem astoņi bija 76 mm artilērijas lādiņi un divi - 120 mm artilērijas lādiņi. Papildus tam tika atrasti vairāki desmiti sprāgušu lādiņu čaulītes un metāla šķembas.

infograma spradzienbistami prieksmeti2

Arī veidojot meža infrastruktūru nākas saskarties ar militāro piesārņojumu. Jau vairākiem būvētiem objektiem LVM Meža infrastruktūra pirms būvdarbu uzsākšanas ir pasūtījusi veikt sprādzienbīstamo priekšmetu sanācijas darbus. Šogad šādi darbi tika veikti meža meliorācijas objektam “Ogriņi” Piebalgas meža iecirknī Madonas novada Liezeres pagastā. 28.aprīlī tika atrasti vairāki lādiņi, kurus transportēt bija bīstami. Lādiņu neitralizēšana notika drošā vietā - netālu no atrašanas vietas meža izcirtumā. Šai vietā sanācijas darbi pabeigti 2021. gada 12.maijā. Kopumā būvlaukumā atrada 11 sprādzienbīstamus priekšmetus, tai skaitā trīs 150 mm un divus 100 mm artilērijas lādiņus.

Lasīt vairāk: