02 • 06 • 2021

Sadarbībā ar VVD, VMD un VP izdodas novērst bīstamo atkritumu nonākšanu dabā un aizturēt iespējamo vainīgo

20210528 151118

26. maijā LVM Dienvidlatgales reģiona mežā tika atrastas 22 mucas ar nezināmām vielām. Sadarbojoties Valsts Vides dienesta (VVD), Valsts meža dienesta (VMD), Valsts policijas (VP) pārstāvjiem un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbiniekiem, izdevās atklāt bīstamos atkritumus vēl nebijušā apjomā un jau tajā pašā dienā kopīgiem spēkiem aizturēt iespējamo meža piesārņotāju.

“Tik lielā apjomā un tik operatīvi  šāda veida  bīstamie atkritumi LVM apsaimniekotajos mežos atklāti pirmo reizi. Atkritumu apjoms mežos pieaug, diemžēl pieaug arī bīstamo atkritumu apjoms. Paldies visiem iesaistītajiem par ātro rīcību,” teic LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

26. maija notikumi Daugavpils apkārtnē risinājās strauji. No rīta LVM Dienvidlatgales reģiona mežkopības vadītājs Aldonis Utināns saņēma ziņu no VVD, ka LVM teritorijā konstatētas 4 mucas ar bīstamiem atkritumiem, bet jau pusdienlaikā tika saņemta ziņa par vēl citām 12 mežā atrastām mucām. Esot ceļā uz notikuma vietu, burtiski pēc dažām minūtēm A.Utināns saņēma jaunu informāciju – VMD vietējais mežzinis mežā apturējis aizdomīgas kravas automašīnas vadītāju. Notikuma vietā drīz ieradās Valsts policijas un VVD pārstāvji, konstatējot, ka automašīnā atrodas vēl 18 līdzīgas mucas. Drīz pēc aizdomās turamā aizturēšanas, turpat netālu tika atrastas vēl 7 mucas ar bīstamajiem atkritumiem.

Tas pašas dienas vakarā visas 22 mucas tika nodotas bīstami atkritumu apsaimniekotājam SIA “Bīstamo atkritumu serviss”. 

20210526 113325

Tomēr pāris dienas vēlāk – 28. maija pēcpusdienā – tika saņemta jauna ziņa no LVM Dienvidlatgales reģiona par mežā atrastām vēl 17 mucām ar nezināmu vielu. Par vides piesārņojumu tika ziņots Valsts policijai un VVD. Pēc vietas apskates un procesuālo darbību veikšanas arī šīs mucas tika nodotas bīstamo atkritumu apsaimniekotājam.

20210526 133037

Lai sakoptu piesārņoto teritoriju, LVM radušies zaudējumi aptuveni 4910 eiro, bet to patiesais apmērs būs zināms, kad krimināllietas virzītājs atļaus bīstamo atkritumu apsaimniekotājam noteikt bīstamo atkritumu sastāvu un utilizācijas izmaksas.

 Lasīt vairāk: