01 • 04 • 2021

Lai Lieldienās izdodas notvert pavasari Latvijas valsts mežos!

microsoftteams image 34

Līdz ar Lieldienām Latvijas valsts mežos modies arī pavasaris! Jau zied vizbulītes, lazdas, un no zemes spraucas silpurenes, pamazām sāk rosīties čaklās skudras. Tāpēc brīvdienās aicinām doties mežā un tvert īpašo dabas mošanās mirkli!

Daži no apmeklētāju iemīļotiem AS “Latvijas valsts meži” (LVM) tūrisma objektiem turpina strādāt arī ārkārtējās situācijas laikā, un Lieldienu brīvdienām sarūpējuši papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Tāpat ikvienam pieejamas vairāk nekā 300 labiekārtotas bezmaksas tūrisma vietas Latvijas valsts mežos.

tervete pavasari

Ripināt olas Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē Lieldienu brīvdienās lieli svētki izpaliek, tomēr dabas parka takās gaidīts ikviens pastaigu un īpašas noskaņas cienītājs. Jau no sestdienas tiks kurti ugunskuri Rūķu sētā un rūķu pilsētā Čiekurē, kur garu pastaigu cienītāji varēs sasildīties, atvilkt elpu un uzcept līdzi paņemto cienastu. Īpašs prieks Lielās dienas daudzinātājiem – piecās vietās Rūķīšu mežā būs ierīkotas olu ripināšanas aktivitāte. Dodies ceļā no Rūķu sētas uz skatu torni, tad redzēsi stilizētas zaķu ausis un Lieldienu olas, tur arī būs atrodamas olu ripināšanas renes. Aktivitāti aicinām izmantot vienas mājsaimniecības robežās.

kalsnavas arboretums

Kalsnavas arborētumā – iepazīt putnus

Pavasaris ik gadu tiek atzīmēts putnu dienas zīmē, kad miljoniem Latvijai caurceļojošo putnu pulcējas lielos baros, dodot iespēju tos aplūkot. Putnu dienai par godu arborētumā iespējams aplūkot interaktīvo putnu būru izstādi, iepazīstot Latvijā mītošās putnu sugas, to mājvietas un skanīgās balsis. Tāpat arborētuma ābeļu dārzā izvietota 41 barotava un būris, un ikviens aicināts iesaistīties un nobalsot par konkursa “Katram putnam barotavu” darbiem. Ģimenēm teritorijā iespējams doties “Pavasara pētnieka” gaitās, lai meklētu, sataustītu  un saklausītu arborētumā mītošo dzīvību. 2. un 3. aprīlī arborētums strādās no pulksten 10 līdz 17.

lieldienasjaunmokupils

Jaunmoku pils parkā – iepazīt tradīcijas ar orientēšanos

Lieldienās pils parkā tiks izstādītas krāsainas olas, uz kurām izvietotā informācija ļaus iepazīt Lieldienu tradīcijas dažādās pasaules valstīs. Lai tradīciju iepazīšana būtu aizraujošāka, ir izveidota īpaša Lieldienu izzinoša orientēšanās spēle, kuru varēs iegādāties Informācijas centrā. Līdz ar pavasari un putnu čalām Lieldienu nedēļā pils teritorijā tiks atklāti arī 15 QR kodi, ar kuru palīdzību patstāvīgi varēs iepazīt dažādus parka objektus – Imanta Ziedoņa dižozolu, Otrā pasaules kara upuru piemiņas vietu, rododendru dārzu un citus. Ievērojot arī latviešu Lieldienu tradīcijas, pils parkā būs iespējams izšūpoties un ripināt līdzi paņemtās Lieldienu olas.