25 • 03 • 2021

Koksnes biorafinēšana no jauniešu skatpunkta LVM Bioekonomikas skolā

bioekonomika

Par  godu  Starptautiskajai meža dienai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM)  jau  piekto gadu  aicina  vidusskolēnus   piedalīties   stipendiju   konkursā   “LVM   Bioekonomikas   skola”,  kur  šogad  liela  vērība  tiek  pievērsta  koksnes  biorafinēšanas  jeb  videi draudzīgas pārstrādes tēmai.  Skolēniem ir uzdevums veidot video  vēstījumus  par šo tēmu, no kuriem labākie saņem stipendijas. Ikviens interesents ir aicināts balsot par sev tīkamāko video vēstījumu LVM Facebook lapas video atskaņošanas sarakstā vēl līdz 26. martam, tādējādi nosakot uzvarētājus.

Pavisam kopā šogad konkursa finālā balsošanai izvirzīti 48 jauniešu video vēstījumi. Katrs no tiem ir unikāls ar savu individuālo skatījumu uz koksnes biorafinēšanas tēmu. Kas tā ir un kāda ir tās nozīme bioekonomikā? Bioekonomika balstās uz trīs ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem – dabu, ekonomiku un sabiedrību, un apzīmē pāreju no fosilajiem uz atjaunojamiem resursiem. Tā ietver noslēgtā cikla produktu apriti, kurā viena procesa atkritumprodukts ir otra procesa izejmateriāls. Bioekonomika paver iespējas Latvijas ekonomikas attīstībai, balstoties uz tās spēcīgākajām nozarēm – mežsaimniecību un lauksaimniecību.

Biedrības "Zaļās mājas" vadītājs Kristaps Ceplis skaidro: "Koksnes un citiem bioloģiskas izcelsmes produktiem piemīt augsts potenciāls, palielinot produktu pievienoto vērtību, aizstājot fosilos kurināmos enerģijas ražošanā, izstrādājot nākotnes bioloģiskas izcelsmes produktus un samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Ceram, ka stipendiju konkurss par šo tēmu mudinās jauniešus apgūt jaunas zināšanas un pielietot tās praksē, iesaistoties labākas pasaules veidošanā".

Stipendiju konkurss tiek organizēts ar mērķi vairot jauniešu izpratni par meža resursu augošo lomu vides problēmu risināšanā. To organizē AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar biedrību “Zaļās mājas”, AS "Latvijas Finieris", SIA "Rīgas meži" un Valsts izglītības satura centru. Trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēta dabā un risina jautājumus, kuri skar inovatīvo bioekonomikas jomu. Vairāk informācijas: www.lvm.lv/bioekonomika . 

Lasīt vairāk: