17 • 11 • 2020

Meža garšas un spēka piepildītus svētkus!

lv lentite svetku

Sagaidot Latvijas valsts 102. jubileju, ikviens aicināts meža pastaigās tvert mieru un lepnumu par savu dzimteni, un radīt pašgatavotu svētku mielastu, iedvesmojoties no zaļajām priežu un egļu audzēm. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Latvijas garšas pazinēju – šefpavāru Māri Jansonu – piedāvā recepti svētku kūkai un dzirkstošam dzērienam, kuru neatņemama sastāvdaļa ir skujas.

0b0a8342

SPĀŅU OLĪVEĻĻAS BISKVĪTKŪKA AR KARDAMONA SALDĒJUMU, SKUJU EĻĻU UN SAFRĀNA ŽELEJU

Latvijas valsts svētkos, kā jau latviešu svētkos, bez kūkas neiztikt. Latvija – mežiem bagāta valsts, tāpēc pat smalkai svētku galdā celtai biskvītkūkai nenāks par ļaunu meža garša. To sniedz skuju eļļas pārklājums.

Kūka

Nepieciešams: milti (250 g), soda (0,5 tējk.), cepamais pulveris (0,5 tējk.), vaniļas cukurs (1 tējk.), šķipsna sāls, olas (4 gab.), cukurs (300 g), olīveļļa bez spēcīgas garšas (300 g).

Vienā bļodā sajauc olas ar cukuru, kārtīgi saputo, pievieno eļļu un samaisa. Tad pievieno visas sausās sastāvdaļas, masu ielej ar cepampapīru izklātā paplātē un cep 180 grādu temperatūrā 40 min. Vēlams, lai kūkas biezums ir aptuveni 3 cm.

Kardamona saldējums

Nepieciešams: olu dzeltenumi ( 2 gab.), gaišais muskovado cukurs vai parastais cukurs (40 g), vaniļas cukurs (3 g), piens (100 ml), saldais krējums (250 g), invertcukurs (30 g) -  nav obligāti, kardamons (1 g) un želatīns (2 g).

Samaisa olas dzeltenumus ar vanilīnu un cukuru. Pienu uzsilda līdz 70 grādu temperatūrai kopā ar krējumu un pievieno kardamonu.

Ļauj visam ievilkties 30 minūtes un tad izkāst caur sietu. Vēlreiz uzsildi, pievieno invertcukuru. Putojot olas, pielej klāt karsto masu un cītīgi maisi. Atdzesē. Liec masu saldējuma mašīnā vai saldējamos trauciņos un sasaldē.

Safrāna želeja

Nepieciešams: baltvīns (200 ml), želatīns (5 g), cukurs (50 g), safrāns (3 drīksnas).

Baltvīnam pievieno cukuru, viegli uzsilda un pievieno safrānu. Ļauj, lai ievelkas 20 minūtes un nokās. Želatīnu uzbriedini 50 ml aukstā ūdenī un iemaisi to vīna safrāna šķidrumā un, viegli sildot, izkausē. Lej uz šķīvja vai traukā, aptuveni  5 mm biezumā. Ļauj, lai viss sacietē ledusskapī aptuveni 12 stundas, pēcāk izgriez vai izspied safrāna apļus.

Ābolu mērce

Nepieciešams: “Granny Smith” āboli (3 gab.), cukurs (3 ēdamk.), puse vaniļas pogaļa, agars (15 g).

Ābolus smalki sagriež. Viegli sasautē ar cukuru, līdz āboli ir viegli mīksti. Pievieno vaniļu. Sablenderē, līdz masa ir viendabīga.

Agaru uzvāra ar 100 ml ūdeni aptuveni 3 minūtes un pievieno biezenim. Lej paplātē, lai sarec un atstāj istabas temperatūrā uz 12 stundām. Kad tas sarecējis, salauz gabaliņos un sablenderē līdz gēla konsistencei.

Skuju eļļa

Nepieciešams: Skujas (100 g), augu eļļa (200 g).

Eļļu uzsilda līdz 80 grādiem un kopā ar skujām sablenderē aptuveni 4 minūtes. Izkās saturu caur kafijas filtru vai smalku sietu. Glabā tumšā, vēsā vietā.

Pasniegšana: No kūkas izgriež porcijas lielumu gabalu, uz šķīvja uzzīmē ābolu mērci, novieto kūku un ar karoti liek saldējumu un safrāna želejas gabaliņu. Visu pārslacīt ar skuju eļļu.

0b0a8384

SKUJU DZIRKSTOŠAIS DZĒRIENS “KEST”

Latvijas dzimšanas dienas tostu “Lai mūžam dzīvo!” uzsauksim, saskandinot glāzes, kas pildītas ar skuju dzirkstošo dzērienu – 
pikantu un veselīgu. 

Nepieciešams: skujas bez zariem (20 g), ūdens (300 g), cukurs (100 g).

Kā jau visas meža veltes, skujas obligāti jānoskalo. Nogrieztās skujas sablenderē ar 200 ml ūdeni aptuveni 1 minūti. Izkāst caur sietu .

100 g cukuru sajauc ar 100 ml ūdeni, uzsilda, izkausē cukuru un pēcāk atdzesē. 100 ml skuju ūdeni sajauc ar 100 ml sīrupu.

Glāzē lej 30 ml skuju sīrupu, pievieno ledu un 200 ml gāzētu minerālūdeni. Pasniedz.

Mežs vieno latviešus ne tikai folklorā, bet arī šodienas mainīgajā ikdienā – drošākā vieta imunitātes stiprināšanai un spēkam ir bezgalīgās takas 1,6 miljonu hektāru valsts meža zemēs. LVM aicina baudīt meža garšu un iedvesmojošās pastaigas dabā!