11 • 11 • 2020

Jaunais orientēšanās poligons aicina iepazīt Ziemassvētku kauju vietas

ekrans

Šajā patriotu nedēļā, kad pieminam varoņus, kuri cīnījās par Latvijas brīvību, orientēšanās draugi un citi interesenti aicināti doties uz Tīreļpurva mežiem, kur atklāts interaktīvs orientēšanās poligons “Orientējies Latvijā”. Šis ir pirmais tematiskais poligons Ziemassvētku kauju vietās, tā tapšanā piedalījās AS “Latvijas valsts meži” (LVM), Latvijas Orientēšanās federācija un Latvijas Kara muzejs.

“Latvijas meži nav tikai koksnes resurss, bioloģiskā daudzveidība, tie glabā arī militārās vēstures liecības, kas saglabājušies līdz mūsdienām, pateicoties mežsaimnieku un vēsturnieku darbam. Atbildīgas mežsaimniecības pamatā ir šo vēsturisko vietu apzināšana un saglabāšana, kā arī sabiedrības informētība un pieejamība šiem objektiem,” skaidro LVM Zemgales reģiona meža apsaimniekošanas vadītājs Jānis Zitāns.

“Projekta “Orientējies Latvijā” mērķis ir aicināt iedzīvotājus doties dabā un, orientējoties ar karti un kompasu, izzināt Latvijas vēsturi, dabu, ģeoloģiju, ģeogrāfiju, literatūru un kultūru. Lielisks veids kā izzināt vēsturi un saliedēt ģimeni. Turklāt tagad, būšana mežā, ir viena no drošākajām atpūtas iespējām vai brīvā laika pavadīšanas veidiem. Latvijas valsts meži pieejami bez maksas ikvienam iedzīvotājam divdesmit četras stundas katru nedēļas dienu, bez brīvdienām,” aicina Latvijas Orientēšanās federācijas prezidents Dagnis Dubrovskis.

Fortifikācijas un inženiertehnisko būvju paliekas ļauj precīzi identificēt vēsturisko notikumu gaitu un apstākļus. Ziemassvētku kauju muzeja apkārtne saistāma ar latviešu strēlnieku vienību darbību Pirmā pasaules kara laikā. Nocietinājumu paliekas, ierakumi, neskaitāmas šāviņu izrautas bumbu bedres, daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas “vācu vaļņa”, kas ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā, latviešu strēlnieku pozīcijas, kritušo piemiņas vietas – to visu slēpj Tīreļpurva meži, kur 1916. - 1917. gadā notika vienas no asiņainākajām Pirmā pasaules kara kaujām un kur mūsdienās vietām tik retais spēris kāju.

Lai apmeklētu “Orientējies Latvijā” Ziemassvētku kauju orientēšanās poligonu, interesenti aicināti doties uz Ziemassvētku kauju muzeju Mangaļos, Valgundes pagastā, kā orientieri izmantot iepriekš lejupielādēto lietotni “Qrenteerings” (distancē kontrolpunktos var atzīmēties, ar mobilo telefonu, nolasot QR kodus), lejuplādēt karti (vai paņemt muzejā) ar tajā atzīmētajiem kontrolpunktiem, reģistrēties distancei un dodies izzinošā piedzīvojumā.

Tiem, kas reģistrēsies un apmeklēs poligonu līdz novembra beigām, un poligonā būs apmeklējuši ne mazāk kā desmit kontrolpunktus, piedalīsies balvu izlozē!

LVM aicina dabā gājējus būt atbildīgiem un ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus ārkārtas situācijas laikā.

Lasīt vairāk: