09 • 10 • 2020

Šoruden LVM meža ekspedīcijās devušies gandrīz 6000 skolēni un skolotāji

ekspedicija2020 14

Izmantojot iespēju mācīties par mežu dabā, 5841 skolēni un skolotāji no 279 klašu grupām septembrī devās AS "Latvijas valsts meži" (LVM) īpaši sagatavotos mācību pārgājienos jeb ekspedīcijās Latvijas valsts mežos. Ekspedīcijas 6. klasēm jau piekto gadu pēc kārtas notika 8 reģionos pie lielākajām Latvijas pilsētām. Skolēnus dabā sagaidīja un kopā darbojās 111 pieredzējuši LVM darbinieki, kuri ikdienā veic plānotāja, mežizstrādes, kopšanas un vēl citus darbus.

Meža ekspedīcijas ir aizraujošs piedzīvojums mežā, kur 10 izzinošās stacijās skolēni iepazīst meža apsaimniekošanas ciklu, uzlūko mežu no mežsaimnieciskā skatupunkta kopā ar LVM ekspertiem, kā arī pilda virkni praktisku uzdevumu, piemēram, mēra koku augstumu, nosaka jaunaudzes vecumu, atklāj koksnes klātbūtni ikdienā izmantojamos priekšmetos, iepazīst meža kaitēkļus un daudz labāk izprot gaismas nepieciešamību mežā. Viens no skolēnu iecienītākajiem uzdevumiem ir koka tilta kopīga būvniecība bez papildu stiprinājumiem.

“Ekspedīcijas radušās kā atbilde skolu lielajai interesei par mežu, to atjaunošanu un kopšanu. Savulaik tās bija Meža dienas, kad skolēnu grupas ieradās mežā, lai stādītu jauno mežu. Tad radās izpratne, ka būtiskākais nav atjaunoto platību apjoms, bet gan cilvēku iesaiste un interese par mežu un tajā veicamajiem darbiem. Par galveno uzdevumu izvirzījās sabiedrības uzrunāšana, iespēja parādīt, kā aug Latvijas mežs. Esam aizguvuši daudz vērtīgu ideju ekspedīciju īstenošanā no Somijas valsts mežu kolēģiem, sniedzot iespēju bērniem būt mežā, dabā un apgūt ko jaunu,” skaidro LVM ekspedīciju viens no veidotājiem – LVM Vidusdaugavas reģiona vecākais plānotājs Vilnis Turks.

ekspedicija2020 31

Saņemtās skolēnu un skolotāju atsauksmes liecina, ka vairākums ekspedīciju dalībnieku vēlas tagad mežā doties biežāk nekā reizi nedēļā! Galvenie ieguvumi no LVM Meža ekspedīcijām, uz kuriem norāda dalībnieki ir:

  • iespēja izzināt mežu, skolēniem praktiski darbojoties un sadarbojoties komandās svaigā gaisā,
  • iespēja uzdot jautājumus. Ugunskuri. Piesardzības pasākumu ievērošana,
  • pārdomāts komandas darbs,
  • darbošanās un jaunu zināšanu ieguve par meža apsaimniekošanu un kopšanu,
  • kolosāla sasaiste ar dabaszinību mācību priekšmetiem.

 LVM Meža ekspedīcijas organizē sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru, LVMI "Silava", AS "Latvijas Finieris", SIA "Husqvarna Latvija" un biedrību "Zaļās mājas". Visa informācija www.lvm.lv/ekspedicija