28 • 09 • 2020

Koka vairogu brauktuves – gudrs un videi draudzīgs mežizstrādes risinājums

kokavairogu2

LVM Vidzemes reģionā šī gada pirmajā pusē uzstādītas trīs īslaicīgas lietošanas koka vairogu brauktuves ar kopējo garumu 2,3 km. Pateicoties šim risinājumam, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) izdevies iegūt 14 700 m3 kokmateriālu no meža teritorijām, kur mežistrādes tehnikai ir apgrūtināta piekļuve.

“Koka vairogu brauktuves ir ļoti specifisks risinājums augsnes nestspējas palielināšanai, ko praktizējam jau no 2011. gada. Šādas brauktuves izveidošana prasa maz laika, kas savukārt samazina traucējumus apkārtējo teritoriju apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem, turklāt pēc šo koka konstrukciju izmantošanas mežā nepaliek gandrīz nekādas saimnieciskās darbības pēdas,” norāda LVM Meža infrastruktūras izpilddirektors Indris Stulpāns.

Šīs konstrukcijas paredzētas īslaicīgai lietošanai un tās ieklāj uz iepriekš izlīdzinātas grunts arī bezceļa apstākļos. Brauktuves veido no skujkoku zāģmateriāliem izgatavotiem koka vairogiem, kas ir 3,5 metrus plati un metru gari. Šāda koka vairogu brauktuve ir pietiekami plata un izturīga, lai pa to pārvietotos kokvedēji ar kopējo masu 52 tonnas.

Līdz gada beigām plānots ieklāt un veikt mežistrādi divos koka vairogu brauktuvju objektos 2,4 km garumā ar plānoto mežistrādes apjomu 11 500 m3.