07 • 07 • 2020

Parastais slotzaris krāšņi zied Kurzemē

slotzari

Šobrīd Kurzemes mežmalās un ceļmalās krāšņi zied parastie slotzari (Sarothamnus scoparius), tautā saukti arī par “zaķu kārkliem”. Smilšainās augsnēs, priežu mežos un jaunaudzēs pieticīgie augi tik bagātīgi un koši zied tumši dzelteniem, lieliem ziediem!

Sēdošus tauriņus atgādinošie ziedi liecina par slotzaru piederību tauriņziežu dzimtai, bet krūmu augļi – garenās, saplacinātās pākstis – šo piederību apstiprina.

Parastie slotzari – Eiropas dienvidu, vidus un rietumu daļas pamatflorai piederīgi augi, kas cilvēku ieviesti arī citās teritorijās. Tur tikuši un tiek kultivēti kā krāšņumaugi. Daudzviet pārgājuši savvaļā. Nu šīs sugas areāls aptver teju visu Eiropu, tā ieviesta arī Āzijā, Ziemeļamerikā, Austrālijā.

slotzari2

Latvijas rietumu daļā, kur ir salīdzinoši maigāks klimats, slotzari savulaik stādīti ceļmalās nogāžu nostiprināšanai un dekoratīvo īpašību dēļ, arī mežos, laucēs savvaļas zvēru piebarošanai ziemā.

Slotzari ir nelieli, toties ātraudzīgi, dāsni zarojoši, vasarzaļi, bet salīdzinoši mazlapoti krūmi ar spēcīgu sakņu sistēmu. Bargās ziemās tie mēdz apsalt.

20200605 125756 copy

Laikam ritot, šie citzemju krūmi mūsu valstī visnotaļ labi pielāgojušies dzīvei bez cilvēka aprūpes.

Lasīt vairāk: