18 • 06 • 2020

Sumina mērķtiecīgākos skolēnu mācību uzņēmumus

49643142321 a8098a8f24 o

Beziepakojuma trauku mazgāšanas līdzeklis, digitālais kompass medniekiem, kas brīdina par citu kolēģu tuvošanos, zemūdens lukturis makšķerniekiem, kas pievilina zivis nakts laikā, mājdzīvnieku atstarojošas vestes, multifunkcionāla koka mēbele, vietas un resursu taupīšanai – tās ir tikai dažas no jauno uzņēmēju idejām, kas skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) konkursā šogad sacentās par Latvijas labākā jaunā uzņēmuma titulu un tiesībām pārstāvēt mūsu valsti Eiropas finālā šī gada jūlijā. AS “Latvijas valsts meži” (LVM), atbalstot skolēnu radošumu un aicinot domāt ilgtspējīgi,  sveica sociāli atbildīgāko skolēnu mācību uzņēmumu.

“Jau vairākus gadus sadarbojamies ar “Junior Achievement Latvija” komandu, atbalstot jauniešus uzņēmējdarbības spēju attīstīšanā. Lai gan šogad pasākuma formāts tika mainīts, vien daļai žūrijas esot klātienē, tas noteikti netraucēja tās darbam. LVM novērtē, ka ik gadu pieaug skolēnu mācību uzņēmumu atbildība un izpratne par ilgtspējību, izvēloties videi draudzīgus materiālus, reciklējot izejvielas, īstenojot bezatlikuma ražošanu un tamlīdzīgi. Arī šogad konkursa finālistu vidū bija tādas komandas, kas rūpējās gan par ilgtspējību, gan sociālo atbildību,” stāsta Renāte Ribaka, SMU konkursa žūrijas pārstāve no LVM.

Neraugoties uz ierobežojumiem, saistītiem ar ārkārtas situāciju un attālināto mācību darbu, vairums jeb 63% no aktīvajiem skolēnu mācību uzņēmumiem, arī pavasara cēlienā sekmīgi turpināja attīstīt savu uzsākto biznesu. Kopumā šogad Skolēnu mācību uzņēmumu programmā tika reģistrēti vairāk kā 1200 SMU, bet finālā piedalījās 5 pamatskolu un 10 vidusskolu SMU.

“Mēs ražojam multifunkcionālu – inovatīvu mēbeli, kas ietaupa ne vien vietu telpā, bet arī resursus: horizontālā stāvoklī tas ir noderīgs kafijas galds, kas pagriezts vertikālā stāvoklī pārvēršas par standarta izmēra krēslu. Ārkārtējās situācijas laikā pielāgojāmies, turpinājām attīstīt un pilnveidot savu produktu, aktīvi darbojoties sociālajos tīklos,” stāsta SMU “Galtro” pārstāves no Rīgas Franču liceja 10. klases, kas ieguva ne vien 3. vietu vidusskolas grupā, bet arī saņēma LVM sarūpēto balvu kā sociāli atbildīgākais skolēnu mācību uzņēmums. Jaunieši sava produkta ražošanai izvēlējušies koksni, kas ir ne vien dabīgs, bet arī cilvēkam drošs un patīkams materiāls.

Lai turpinātu dalību skolēnu mācību uzņēmumu programmā, lielai daļai skolēnu bija jāpielāgo uzņēmuma darbība ārkārtas situācijas izraisītajiem apstākļiem. Piemēram, 46% SMU uzsāka darbu pie biznesa attīstīšanas interneta vidē, 38% pārskatīja produkta stratēģiju saistībā ar klientu paradumu maiņu, un 38% aktīvāk pievērsās mārketinga aktivitātēm.

"Šis ir iespēju laiks. Jāuzteic skolēni, kuriem piemīt īsts uzņēmēja gars, kas turpināja ticēt savai idejai, nepadevās un spēja strauji pielāgoties pārmaiņām. Neskatoties uz apgrūtināto komandas darbu šajā laikā, kā arī citām grūtībām, piemēram, organizēt uzņēmuma darbību un pārdot savu produktu, aptuveni 40% aktīvo mācību uzņēmumu savu darbību pārstrukturēja, lai darbs neapstātos," stāsta “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns. "Tā arī ir SMU programmas būtība – veicināt jauniešos uzņēmējspējas: neatlaidību, mērķtiecību, kas noderēs ikvienam programmas absolventam arī turpmākajā dzīvē".

Galveno balvu - tiesības pārstāvēt Latviju Eiropas labāko mācību uzņēmumu finālā ieguva SMU “Clean Clever” vidusskolas grupā. 1. vietu pamatskolas grupā ieguva “Animal world”.

Pasākumu organizē Latvijas lielākā izglītības organizācija "Junior Achievement Latvia" (JA Latvia) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar "Swedbank". Vairāk informācijas.

Lasīt vairāk: