13 • 08 • 2019

Sēņu fotokonkurss iedvesmo meklēt un lepoties

sene

Tvert klusumu un brīvības sajūtu, pārliecināties, ka maņu orgāni darbojas, spējot saskatīt dabas skaistumu un pat sadzirdēt, kur baravika lien no sūnām laukā, lai pagūtu piesteigties tai klāt pirms sēņodiņa, kailgliemeža vai kāda cita meža iemītnieka. Jau devīto gadu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un laikraksts “Diena” aicina ikvienu sēņu entuziastu doties mežā un fotogrāfijā iemūžināto atradumu iesniegt konkursam “Dienas sēne”. Šogad savu atrasto sēņu fotogrāfiju konkursam vai balsot par tīkamāko cita autora fotogrāfiju var līdz 18. oktobrim.

Konkursa ietvaros ik nedēļu tiek sveikts visvairāk balsu ieguvušās fotogrāfijas autors. Šī gada konkursa otrajā nedēļā skatītāju ievērību izpelnījies Palsmanes pagasta mežā atrastais pūpēdis, ko savā fotogrāfijā iemūžinājusi Dzintra Zommere.

Lai piedalītos konkursā, jāpievieno fotogrāfija Diena.lv/sene, aizpildot konkursa anketu, kurā nepieciešams precizēt kontaktinformāciju, kā arī citu būtisko informāciju saistībā ar sēņošanas procesu, kas saistās ar fotogrāfijā attēloto.

Fotogrāfiju var sūtīt arī pa pastu ar norādi "Konkursam DIENAS SĒNE" uz adresi: Andrejostas ielā 23, Rīgā, LV-1045, kā arī elektroniski Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. 

Konkursa noslēgumā, 25. oktobrī, tiks noteikta:

  • labākā gada sēnes fotogrāfija
  • skaistākā gada sēnes fotogrāfija
  • interesantākās sēnes atradums

senes ir dazadas. img 4353 14

LVM aicina sēņotājus un dabas draugus mežā būt atbildīgiem, ievērot meža ugunsdrošības noteikumus, nebojāt meža augsni un meža infrastruktūru, nepiesārņot mežu ar atkritumiem, ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā, nepostīt putnu ligzdas un skudru pūžņus un citādi nekaitēt meža augiem un dzīvniekiem.

“Pirms došanās uz mežu, jāseko līdzi laika prognozei un jāizvēlas atbilstošs apģērbs. “Lai novērstu apmaldīšanās risku, nevajadzētu uz mežu iet vienam. Turklāt ieteicams tuviniekus, kaimiņus vai draugus informēt, kur tieši plānojat ogot vai sēņot un kad domājat atgriezties. Noteikti neaizmirstiet paņemt līdzi uzlādētu mobilo tālruni. Ja plānots būt mežā ilgāku laiku, jāparūpējas arī par ēdienu, lai situācijā, kad trūkst enerģijas, būtu ar ko iestiprināties. Ja cilvēkam ir kādas veselības problēmas, noteikti jāņem līdzi arī medikamenti.

Iesaku tālrunī lejuplādēt karšu lietotni, jo tā ļauj noteikt atrašanās vietu, izmantojot GPS. Tas palīdzētu izkļūt no meža paša spēkiem vai vismaz identificēt savu atrašanās vietu, nosaucot koordinātas kādam pazīstamam cilvēkam vai operatīvajiem dienestiem. Viena no karšu lietotnēm, kuru bez maksas var lejupielādēt savā telefonā jebkurš Latvijas iedzīvotājs, ir LVM GEO Mobile. Tajā ir gan dažādas tiešsaistes kartes, gan iespēja detalizētu meža karti ar izceltiem meža ceļiem un meža masīviem lejupielādēt izmantošanai bezsaistē,” par drošu atpūtu mežā stāsta LVM Darba aizsardzības vadītājs Edmunds Nastajs.

Lasīt vairāk: