17 • 04 • 2019

Mežos izsludināts ugunsnedrošais laikposms

meza ugunsgreks 079

Šī gada pavasarim raksturīgs sauss un saulains laiks, līdz ar to paaugstinās arī ugunsbīstamība mežos. Valsts meža dienests no šī gada 19. aprīļa visā valsts teritorijā noteicis meža ugunsnedrošo laikposmu. AS “Latvijas valsts meži” aicina dabas draugus un atpūtniekus mežā uzvesties atbildīgi un ievērot ugunsdrošības noteikumu prasības.

“Būtiski ir izvairīties no jebkādas atklātas liesmas veidošanas mežā vai tiešā tā tuvumā. LVM apsaimniekotajā teritorijā šogad jau izcēlušies 39 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža platību 27 hektāri. Galvenie ugunsgrēku izcelšanās iemesli ir neuzmanīga rīcība ar uguni un pērnās zāles dedzināšana,” skaidro LVM Meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Uguns šādos sausos laikapstākļos un labvēlīga vēja ietekmē ātrā laikā spēj pārņemt lielu meža platību, iznīcinot ne vien augošos kokus, bet arī dzīvo radību. Šopavasar visvairāk mežu ugunsgrēku ir izcēlušies tieši LVM Dienvidlatgales reģiona mežos: 15 meža ugunsgrēki ar kopējo uguns skarto meža platību 6 hektāri.

Postoša uguns nelaime šajā reģionā tika laikus novērsta 12. aprīlī, kad LVM darbinieki dodoties atceļā no semināra, netālu no Daugavpils apvedceļa Nīcgales iecirknī atklāja meža ugunsgrēku un savlaicīgi uzsāka tā ierobežošanu.

“Par šo situāciju nekavējoties tika informēts Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības meža ugunsdzēsības stacijas vadītājs, kurš uz notikuma vietu nosūtīja meža ugunsdzēsības autocisternu. Tikmēr LVM darbinieki uzsāka ierobežošanas darbus ar meijām. Kad meža ugunsdzēsības autocisterna ieradās mežā, kolēģi,  pārņēma ugunsdzēsības brigādes pienākumus. Rezultātā ugunsgrēks tika operatīvi likvidēts. Paldies kolēģiem – Tomam Vaitkevičam, Andrim Palkevičam, Ilmāram Purviņam un Artim Liepiņam,” stāsta LVM Dienvidlatgales reģiona mežkopības vadītājs Aldonis Utināns.

Uzturoties mežos un purvos ir aizliegts:

  • nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus,
  • kurināt ugunskurus (izņemot īpaši ierīkotas vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus tām),
  • atstāt ugunskurus bez uzraudzības,
  • dedzināt atkritumus,
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem,
  • veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

 Lasīt vairāk: