26 • 03 • 2019

Gatavojoties Lielajai talkai, aicina domāt par nākotni

lvm liela talka

Līdz Lielajai talkai, kas šogad notiks 27. aprīlī, atlicis vien mēnesis. AS “Latvijas valsts meži” (LVM), kā Lielās talkas līdzorganizators, aicina ikvienu dabas draugu doties dabā un piedalīties kādā no meža sakopšanas talkām, kas visa mēneša garumā notiks LVM reģionos visā Latvijā.

Ieskandinot Lielās talkas pasākumus, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā aizvadīta Lielās talkas koordinatoru sanāksme.

img 5460

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme šogad aicina dabas draugus aktīvi piedalīties sakopšanas darbos, ne vien vācot atkritumus, bet arī tos šķirojot. Šāda aicinājuma mērķis ir radīt izpratni par plastmasas piesārņojumu, tās kaitīgo ietekmi uz vidi. “Mums jāstrādā ar sevi, mainot attieksmi pret dabu, pret sevi un apkārtni. Es ticu, ka Latvija var būt kā pionieris un iet pa priekšu lietās, kur pasaule šobrīd nevar neko izdarīt – tā ir zinātne, tā ir mūsu fundamentālā sentēvu tradīcija un attieksme pret dabu, ko glabājam savos gēnos.”

Savukārt Lielās talkas patrons, Valsts Prezidents Raimonds Vējonis aicināja sakārtot ne vien apkārtējo vidi, bet arī pašiem sevi, mainot domāšanu un skatījumu uz videi draudzīgu dzīvesveidu. “Latvija ir mūsu mājas, te esam dzimuši un te skan mūsu valoda. Lai arī šajos Lielās Talkas desmit gados ir paveikts daudz, redzam, ka varam būt labāki, tāpēc mums jāturpina strādāt ar jauniešiem un ikvienu Latvijas iedzīvotāju, mudinot vairāk aizdomāties un būt atbildīgiem par savu rīcību un mūsu valsts nākotni,” teic Valsts Prezidents.

Meža sakopšana valsts mežos notiek ik dienas, savukārt pavasarī tiek rīkoti Atvērto Meža dienu pasākumi, kas aicina doties dabā un izprast ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas nozīmi.

“Par vienu no savām prioritātēm esam izvirzījuši bērnu un jauniešu izglītošanu vides jautājumos. Jau vairāk nekā 10 gadus piedāvājam dažādas vides izglītības programmas visu vecumu jauniešiem. Piemēram, visiem labi zināmais tīru mežu aizstāvis Cūkmens turpina darbu ar pašiem mazākajiem dabas draugiem – bērnudārzu audzēkņiem, stāstot un izglītojot par atkritumu postošo ietekmi uz apkārtējo vidi,” norāda LVM Sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Pētersone.

Ik gadu apmēram 20 000 pirmskolas vecuma bērni piedalās LVM veidotajā vides izglītības ekoprogrammā “Cūkmena detektīvi”, kura  šogad ieguvusi pasaules mēroga ekspertu atzinību, iekļūstot TOP 10 sarakstā starp labākajām meža izglītības programmām visā pasaulē.

IUFRO jeb "International Union of Forest Research Organizations" organizētajā konkursā par labākajiem piemēriem meža izglītībā tika saņemts 71 pieteikums no 23 valstīm, pārstāvēti visi kontinenti, tostarp Korejas republika, Indonēzija, Slovēnija, Meksika, Brazīlija, Japāna, Spānija un Itālija. Konkursa mērķis ir savstarpējās pieredzes apmaiņa, veicinot turpmāku izglītošanos un sadarbību.

Lasīt vairāk: