10 • 12 • 2018

Svētku priekam – augoša eglīte podiņā

eglite podina

Par svarīgu Ziemassvētku notikumu kļuvusi svētku eglītes lūkošana. Atrast to īsto un vienīgo eglīti, kas iepriecinās un uzburs īsto svētku sajūtu, nemaz nav tik viegls uzdevums. Latvijas valsts mežu vēstniecība nāk talkā, piedāvājot plašu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās audzētu kvalitatīvu eglīšu podiņā izvēli. Ikviena no tām piepildīs mājokli ar zaļojošas Ziemassvētku eglītes smaržu, turklāt, pareizi kopta un pavasarī pārstādīta laukā, zaļos un kuplos vēl daudzus gadus.

“Latviešu amatnieku darināto darbu lielākā vērtība, manuprāt, ir to vienreizīgums un autora iestrādātais domu siltums, ko iespējams pat sajust. Arvien plaši iecienīti ir svētku rotājumi no dabas materiāliem, kur mākslīgu spīguļu vietā vizuļo dabas radītā krāsu un faktūru neatkārtojamā gamma. Un kas var būt labāks par dzīvu ­– ik mirkli augošu un smaržu nezaudējošu – eglīti,” pārliecināta Latvijas valsts mežu vēstniecības konsultante Līga Urtāne. Viņa ik dienas sagaida LVM vēstniecības apmeklētājus, stāstot un rādot, lai svētku noskaņas meklējumi un dāvanu iegāde izvērstos priekpilnā atklājumu un brīnumu piedzīvojumā.

egle pods

Līdzās LVM vēstniecībai, ziemas saulgriežus gaidot, ir “izaudzis” eglīšu podiņā dārzs, kurā pulcējas mazākas un lielākas, kuplākas un līkumainākas, dažādu zaļo toņu eglītes. “Pie mums pieejama ļoti plaša dažādu eglīšu šķirņu izvēle, savu īsto te atradīs ikviens interesents,” pārliecināta Līga, piebilstot, “tomēr jāatceras, lai eglīte podiņā turpinātu zaļot un augt arī pēc svētkiem, tai jānodrošina pietiekams mitruma daudzums un vēsa vieta”. Laikam, ko eglīte pavada telpā, jābūt pēc iespējas īsākam, turklāt jāizvairās no krasām temperatūras izmaiņām.

“Kāds pircējs priekšroku dod tradicionālas formas un krāsas eglītei, novērtējot to, ka īsi pēc svētkiem tā turpinās augt pie mājas vai laukos, un kļūs par āra Ziemassvētku egli nākamajiem gadiem, turpretī netrūkst arī tādu interesentu, kuri izvēlas kuplās cilindra tipa vai citas neierastākas formas un krāsas toņa eglītes,” pieprasījumu pēc eglītēm podiņos komentē LVM vēstniecības pārstāve. Viņa arī novērojusi, ka netrūkst tādu cilvēku, kuri ik gadu atgriežas LVM vēstniecībā, lai lūkotu arvien jaunas eglītes podiņos, kuras dāvināt saviem tuviniekiem un draugiem kā dāvanas, vai arī, lai piepulcinātu kādu jaunu zaļo skujsvārci jau dārzā reiz pārstādītajam svētku kociņam. Netrūkst arī tādu cilvēku, kuri ierīko speciālus Ziemassvētku eglīšu kolekciju dārzus – katrai piešķirot savu iestādīšanas gadu.

Ja patīk nelielas un piramīdveida formas, var izvēlēties Kanādas egles šķirni 'Daisy’s White’, kuras augumu nebūs jāierobežo, jo tas sasniedz apmēram 2 m augstumu, kā arī šī pati Kanādas egle būs piemērota nelieliem piemājas dārziem. Kā brīnumskaistuli ar sidrabainu skuju iekrāsojumu jāmin Serbijas egles šķirne 'Nana' un Korejas baltegle ‘Silberlocke’ ar sudrabaini kruzuļotām skujām. Īpaši interesantas ir čūskegles, kuru zari nav tik kupli un ir izlocījušies kā čūskas.

Ja vēlme dārzā iestādīt savu eglīti, kuru ik gadu rotāt ziemas saulgriežos, ieteicams izvēlēties neliela auguma šķirnes koku. Viena no piemērotākajām ir parastās egles Picea abies šķirne ‘Dundanga’ jeb tā sauktā Dundagas kadiķegle. Tā ir viena no skaistākajām vietējās izcelsmes egļu šķirnēm ar strupi konisku, kompaktu, nedaudz izspūrušu vainagu. Koks sasniedz 3,5 m augstumu un 2 m platumu. Skujas ir gaiši zaļas, spīdīgas. ‘Dundanga’ ir agri plaukstoša šķirne, lēnaudzīga. Jārauga, lai vēlās pavasara salnās neapsalst jaunie dzinumi. Šīs šķirnes koki spēj piemēroties dažādiem augšanas apstākļiem, tīkama ir mitra, uzturvielām bagāta augsne.

Ja pavasarī dārzā gribas radīt un baudīt dažādas krāsu spēles, apstādījumiem var izvēlēties egles, kuru jaunie dzinumi ir koši dzeltenā krāsā, piemēram 'Aurea Magnifica’,  'Acrocona’ vai rozā krāsā, piemēram, 'Roseospica’.  Savukārt izteikti tumši zaļas krāsas zari ir 'Barrryi’  šķirnes eglēm ar konisku vainagu. 

Uz tikšanos Latvijas valsts mežu vēstniecībā (Vaiņodes ielā 1, Rīgā) darba dienās no plkst. 9 līdz plkst. 17, sestdienās no plkst. 9 līdz plkst. 15. Lai priecīgs svētku gaidīšanas laiks un brīnumpilni Ziemassvētki!

Lasīt vairāk: