04 • 12 • 2018

Skolēni atklāj meža enerģijas avotus

plakats copy

22. novembrī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) eksperti piedalījās SIA “ZAAO” rīkotajā izglītības dienā skolēniem, kurā Smiltenes un Valmieras apkārtnes skolēni kopā ar dažādu jomu pārstāvjiem tikās dabas un tehnoloģiju parkā “URDA”, lai izzinātu enerģijas jomu un ar to saistītās karjeras iespējas.

No meža iegūtus dažādus enerģijas avotus jaunieši iepazina kopā ar LVM skolu programmas vadītāju Līgu Abizāri, atklājot, kas ir enerģija no koksnes, kā ar to saskaramies ikdienā un kā veicināt tās attīstību nākotnē. Kopā ar skolēniem tika noskaidrots, kādās ikdienišķās lietās sastopama koksne un kāds ir dažādu koksnes produktu dzīves cikls.

daibe

Par cik daudzu klātesošo nākotnes plāni saistīti ar meža nozari, lielu interesi vidusskolēnu vidū raisīja stipendiju konkurss “LVM Bioekonomikas skola”. Trīs kārtās jaunieši iepazīst, pēta dabā un risina jautājumus, kuri skar inovatīvo bioekonomikas jomu.

Izglītības dienas laikā skolēni apmeklēja četras nodarbības, tostarp ķīmijas pasniedzēja organizētus degšanas eksperimentus, izzinošu lekciju par to, kur zemes dzīlēs slēpjas uguns un karstums, kā arī paraugdemonstrējumus par to, kā SIA “ZAAO” radušos atkritumu gāzi savāc un pārveido elektroenerģijā savā koģenerācijas stacijā.

LVM aktīvi iesaistās un sniedz atbalstu bērnu un jauniešu izglītošanā, veicinot izpratni un atbildību pret apkārtējo vidi un mežu kā Latvijas lielāko atjaunojamo dabas resursu. LVM izglītības programmas ietvaros dažāda vecuma interesentiem tiek piedāvāta iespēja aktīvi darboties dabā, izzināt un atklāt, pētīt un analizēt. Pirmskolas vecuma bērniem ir izveidota īpaša programma “Cūkmena detektīvi”, kuras ietvaros jau no agras bērnības tiek runāts par to, cik svarīgi ir rūpēties par apkārtējo vidi. Dabas vērtību apzināšana un notiekošo procesu atklājumi, ierastos mācību priekšmetus apgūstot ārpus ierastajām skolas telpām, tiek vētīti arī sākumskolas skolēnu vidū – Mammadaba meistarklasē. Savukārt vispārizglītojošo skolu 6. klasēm ir iespēja apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā, dodoties Latvijas valsts mežu ekspedīcijās. Stiprinot jau apgūtās zināšanas dabā, 7. līdz 9. klases skolēni sacenšas LVM Meža olimpiādē, kuras uzvarētāji dodas aizraujošā ārzemju dabas ekspedīcijā. Savukārt, vidusskolēni stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola” kopā ar pieredzējušajiem nozares ekspertiem atklāj meža resursu  lomu vides problēmu risināšanā, iepazīstot, pētot un risinot jautājumus, kuri skar bioekonomikas jomu. LVM Meža stipendiju konkursu novērtē augstskolu studenti, gūstot izpratni par ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas praksi valsts mežos.

Lasīt vairāk: