16 • 11 • 2018

Jauni risinājumi stādīšanas un augsnes sagatavošanas darbu efektivitātes uzlabošanai

dsc 0371

Pieaugošās pakalpojumu cenas un kvalificēta darba spēka trūkums rosina meklēt risinājumus, kā turpmāk sekmīgi un efektīvāk atjaunot un kopt mežu. Tāpat, kā citās nozarēs, mežsaimniecībā efektivitātes rodami uzlabojumi, aizvietojot roku darba spēku ar mašīnām vai efektīvākām tehnoloģijām. Arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic izmēģinājumus mašinizētās stādīšanas un augsnes sagatavošanas jomās.

Slapjās minerālaugsnēs, kūdras un smagās māla augsnēs sagatavošana tiek veikta, veidojot mikro paaugstinājumus jeb pacilas. Līdz šim tās tika gatavotas izmantojot vienīgi ekskavatoru, kas aprīkots ar parasto rakšanas kausu, taču šīs metodes izmaksas salīdzinājumā ar plaši pielietoto augsnes gatavošanu joslās ir daudz augstākas. 

1

Izmaksas iespējams samazināt, sausākās vietās izmantojot riteņtraktoru ar rotējošo pacilotāju, kas pārvietojas ātrāk. Savukārt sekmīgai augsnes gatavošanai kūdras augsnēs, izšķiroša nozīme ir tehnikas pārvietošanās spējai. Šeit piemērotākais risinājums ir ekskavators ar platām kāpurķēdēm, kurš aprīkots speciāli ražotu pacilu kausu. Tas sniedz iespēju ar vienu nepārtrauktu kustību šo paaugstinājumu izveidot ātrāk.

4

LVM veiktajos eksperimentos ar speciālo stādīšanas iekārtu, kuru darbina ar klasisko ekskavatoru, noskaidrotas vairākas šāda veida tehnoloģijas priekšrocības – nemainīgā stādīšanas kvalitāte atbilstoši iekārtas regulējumam, pacilas sagatavošana vienlaicīgi ar stādīšanu, darba izpilde neatkarīgi no laika apstākļiem un iespēja samazināt kvalitātes kontroles apjomu.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: