22 • 10 • 2018

Atklāj jaunu metodisko līdzekli uzņēmējspējas veicināšanai par mežu "Bioekonomika skolās"

img 2538

Tālākizglītības kursos 18. oktobrī vairāk nekā 60 pedagogi iepazinās ar jaunu metodisko līdzekli “Bioekonomika skolās”, kas veidots ar mērķi veicināt skolēnu uzņēmējspēju par Latvijas zaļo zeltu – mežu. Tas noderēs dabaszinātņu, ekonomikas, sociālo zinību un citiem skolotājiem starpdisciplināra mācību procesa veidošanai 5. – 12. klasēm par zaļāku Latviju.

Grāmatas tapšanā piedalījušies eksperti no Valsts izglītības satura centra, LLU Meža fakultātes, Valsts izglītības attīstības aģentūras, Rīgas 49. vidusskolas un Rīgas Teikas vidusskolas,  NVO “Bērnu vides skola”,  AS “Latvijas finieris” un AS “Latvijas valsts meži”. To papildina mācību materiāli no projekta “Zaļākai uzņēmējdarbībai Eiropā” un 11. Eiropas Meža pedagoģijas konferences “Bioeconomy and Forest Pedagogics”. Grāmata izdota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.

img 2536

Valsts izglītības attīstības aģentūras eksperte Daiga Udrase dalās savos iespaidos par 160 lappušu biezo grāmatu:  “Materiāls ir veidots lietpratībās balstītā izglītībā, kas nodrošina jauniešiem iespēju mācību procesā zināšanas iegūt no dažādiem resursiem, izvērtēt piedāvātās iespējas, izdarīt izvēli. Materiāls palīdz jaunietim mainīt domāšanu no bezatbildīga uz atbildīgu patērētāju, liekot dziļāk izprast meža resursu lomu Latvijas tautsaimniecības attīstībā.”

img 2619

AS "Latvijas valsts meži" skolu programmu vadītāja Līga Abizāre skaidro materiāla būtību: “Mežs ir mūsu lielākais atjaunojamais resurss, ko iepazīstot un izprotot varam radīt gan zaļu, gan pārtikušu Latviju nākamajos 100 gados. Tiksim uz zaļa zara – tā varētu būt bioekonomikas mācību devīze skolās, kurām šis materiāls noderēs, lai saistītu dažādus mācību priekšmetus ar reālo dzīvi – iespēju katram bērnam kļūt par gudru uzņēmēju, kas prot novērtēt dabas sniegtās iespējas un konkurēt starptautiski augošajā bioekonomikas tirgū."

Viena no materiāla autorēm – Rīgas 49. vidusskolas ekonomikas skolotāja Aiga Dubro stāsta: “Mūsu piedāvātais materiāls radīs piedzīvojumiem bagātu mācību pieredzi ekonomikā skolēniem un skolotājiem. Savstarpēja sadarbība ir šādi organizēta mācību procesa atslēgas vārds. Aprobējot šī materiāla nodarbības, skolēnu atsauksmes bija pozitīvas, uzsverot iespēju iedziļināties tēmā, uzzināt atšķirīgus viedokļus, veidot savu attieksmi. Īpaši nozīmīga skolēniem šķita uzaicināto ekspertu klātbūtne un komentāri projektu prezentācijās."

Jaunais metodiskais līdzeklis ir pieejams bez maksas drukātā veidā AS “Latvijas valsts meži” klientu centrā Rīgā, Vaiņodes ielā 1, kā arī elektroniski

Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru ik gadu AS "Latvijas valsts meži" aicina skolas mācīties no dabas. Sākot no pirmsskolu ķipariem un beidzot ar augstskolu studentiem un pedagogiem - ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā. Katru gadu vairāk nekā 20 000 bērnu, jauniešu un skolotāju izzina mežu daudzveidīgajās LVM skolu programmās!

Lasīt vairāk: