15 • 08 • 2018

Vēja brāzmas skārušas valsts mežus

img 20160703 wa0011111

Pagājušnedēļ Latviju pāršalca spēcīgas vēja brāzmas, kuru rezultātā cieta AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārvaldībā esošie Daugavpils novada Kalupes meži.

Pēc uzņēmuma speciālistu sākotnējā novērtējuma kopējais bojāto audžu apjoms sastāda 5000 m3. Šobrīd, lai novērstu  meža kaitēkļa – astoņzobu mizgrauža – savairošanās riskus, norisinās aktīva sanitāro ciršu vērtēšana un uzsākta to izstrāde. Kā zināms, astoņzobu mizgrauzis vairojas bojātā koksnē, līdz ar to vētras lauzto koku ātrāka izvākšana no postītajiem mežiem ierobežos šā meža kaitēkļa izplatību.

Latvijas zinātnieki prognozē, ka globālās sasilšanas ietekmē paredzams vētru biežuma pieaugums. Lai mazinātu vēja bojājumu varbūtību un apjomu, ieteicams veicināt koku individuālās stabilitātes (vēja noturības) veidošanos, savlaicīgi veicot audzes retināšanu, precīzi ievērot ciršanas plānošanas principus, kā arī īstenot tādu apsaimniekošanas režīmu, kas orientēts uz ciršanu pēc mērķa caurmēra. Vairāk par pētījumu “Mežsaimniecības pielāgošana klimata izmaiņām” lasiet šeit.

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos izaug 12 miljoni kubikmetru koksnes.

Lasīt vairāk: