10 • 07 • 2018

Stādīšanas darbu izaicinājumi valsts mežos

ae d 203579

Šī gada pavasaris pārsteidza ar mainīgajiem laikapstākļiem, tādēļ AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajos mežos stādīšanas sezona sākās vien aprīļa trešajā nedēļā, kas ir par divām nedēļām vēlāk nekā pērn.

Pavasara stādīšanas sezonā LVM apsaimniekotajās platībās iestādīti 8631 ha meža, kas ir 98% no 2018. gada kopējā paredzētā apjoma. Savukārt, tuvojoties rudenim, plānots apstādīt atlikušos divus procentus.

Ilgstošā sausuma dēļ pastāvēja risks, ka daļa iestādīto kociņu varētu neizdzīvot, tāpēc pirms darbu uzsākšanas LVM darbinieki rūpīgi izvērtēja katru apstādīšanai paredzēto platību, attiecīgi pieņemot piemērotākos lēmumus. Normalizējoties laikapstākļiem, bažas par stādīšanas sekmēm mazinājās, jo, pateicoties lietum, izcirtumos veidosies veselīgas, ražīgas un vitālas mežaudzes.

Stādīšanas darbu laikā tika izmantoti arī retāk sastopami paņēmieni, piemēram, operatīva augsnes sagatavošana un tūlītēja stādīšana, lai panāktu optimālu augsnes temperatūru un mitruma līmeni.

Uzteicamas ir arī uzņēmuma sadarbības partneru pūles – spītējot pamatīgam karstumam, tiešie darba pienākumi tika veikti atbildīgi un kvalitatīvi.

LVM kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: