08 • 02 • 2017

LVM dabas parkā Tērvetē notiks Mežinieku svētki

DSC 0112

Pasakām, aktīvu pastaigu un prieka piepildītajā Latvijas valsts meži dabas parkā Tērvetē sestdien, 18. februārī no plkst. 13 līdz 16 norisināsies pirmie Mežinieku svētki. Lieliem un maziem parka viesiem būs iespēja zāģēt un tēst, piedaloties dažādās aktivitātēs kopā ar Pasaku meža iemītniekiem. Savukārt kopā ar pieredzējušiem meža nozares ekspertiem varēs ne vien vērot darbībā meža mašīnu – harvesteru, bet arī izprast meža kopšanas nepieciešamību, gaitu un atklāt vēl daudz citas meža gudrības.

Pirmo reizi Latvijā ikvienam interesentam būs iespēja skatīt klātienē vienu no meža kopšanas veidiem – krājas kopšanas cirti – un redzēt, dzirdēt un “aptaustīt” harvesteru. Šāda paraugdemonstrējuma mērķis ir ļaut interesentiem pašu acīm redzēt tik lielu un jaudīgu meža mašīnu reālā darbībā. Tiks gāzti koki, sagarumoti un atzaroti to stumbri, gatavie kokmateriāli pēdējā demonstrācijā tiks nogādāti krautuvē. LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže Mežinieku svētkos skaidros šādas cirtes nepieciešamību un atbildēs uz interesentu jautājumiem: “Veicot kopšanas cirti tiek atbrīvota vieta un nodrošināti tīkami augšanas apstākļi mežā paliekošajiem nākotnes kokiem ar augstvērtīgāku koksni. Spēcīgākie un lielākie koki tiks atstāti, tie ražos vairāk skābekļa.” 

LLU Meža fakultātes pārstāvji iepazīstinās ar koksnes sortimentiem jeb koksnes produktu veidiem: dēļu, celulozes, enerģētiskās šķeldas un citu vērtību ražošanai. Interesentiem būs iespēja apgūt praktiskus paņēmienus koku augstumu noteikšanai.

Savukārt Rūķu ciemā Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA) pārstāvji sniegs iespēju praktiski darboties ar meža mašīnas simulatoru un pārliecināties, ka harvestera operatora darbu var salīdzināt ar lidmašīnas vadīšanu. Bet Rūķotavā Rūķu meitiņas kopā ar Rūķu mammu aicinās nogaršot pašdarinātu egļu skuju dzērienu un priežu pumpuru tēju.

Mezinieki feb TDP xxx

Kad profesionāļu uzraudzībā būs apskatīta meža mašīna gan tuvumā, gan tālumā, Rūķu pilsētā Čiekurē kopā ar pasaku tēliem notiks sportiskas sacensības, kurās varēs zāģēt, tēst un mizot. Neizpaliks meža stāsti, darbi un, protams, jau no vectēvu laikiem daudzinātā mežinieku putra.

Ieeja pasākumā ar parka biļetēm, pirmsskolas vecuma bērniem un skolēniem līdz 18 gadu vecumam pasākumā “Mežinieku svētki” – brīvbiļete! Līdz harvestera paraugdemonstrējumu vietai parkā bez maksas interesentus nogādās Pasaku bānītis. Drosmīgākos parka apmeklētājus gaidīs arī draudzīgs piedāvājums “Laimīgās zemes gaisa taku” piedzīvojumam.