05 • 12 • 2016

Jauno kociņu aizsardzībai sāk izmantot aitas vilnu

aitas vilna12

Lai nodrošinātu atjaunoto mežaudžu sekmīgu augšanu, jaunaudzes ne tikai ir jākopj, bet arī jānodrošina to aizsardzība pret meža dzīvnieku bojājumiem vietās, kur novērots liels briežu dzimtas dzīvnieku (alnis, staltbriedis, stirna) blīvums. Jau ierasto repelentu vietā, vairākos LVM reģionos šogad tiek izmēģināta jauna metode – sākta jauno kociņu apstrāde ar aitas vilnu, kas tiek lietota arī citviet, piemēram, Polijā.

Ja jaunajam kociņam tiek nokosts galotnes pumpurs vai bojāts stumbrs, tiek apdraudēta tā tālāka augšana un pilnvērtīga stumbra veidošanās. Tāpēc kociņu galotnes un sānu zari LVM apsaimniekotajā teritorijā tiek apstrādāti ar augu aizsardzības līdzekļiem:

  • “Plantskydd”, kura sastāvā ir dzīvnieku proteīns (asinis), pateicoties kuram dzīvnieks sajūt plēsoņas klātbūtni un kociņam netuvojas,
  • “Cervacol ekstra”, kura sastāvā ir kvarca smilts sajaukta ar līmi, kas dzīvniekam, to nobaudot, rada nepatīkamu garšu – smilts klātbūtni mutē, tādējādi dzīvnieks neturpina postīt jaunaudzi.

Taču, lai šie līdzekļi būtu iedarbīgāki iespējami ilgāk, apstrāde tiek veikta vien sausā laikā, bezsala apstākļos.

aitas vilna 22 copy copy

Šī gada sniegs, kas mežus pārklāja jau novembra sākumā, LVM Mežkopības darbiniekiem lika meklēt alternatīvus veidus jauno stādiņu aizsardzībai. “Neatkarīgi no laikapstākļiem, jaunaudžu aizsardzībai tiek izmantota nemazgāta aitas vilna, ko pa šķipsniņai uztin uz koku galotnēm,” skaidro LVM Meža infrastruktūras un medību vadītājs Guntis Ščepaniks.

LVM Zemgales reģionā šādi plānots apstrādāt apmēram 5 hektārus jaunaudzes, savukārt LVM Dienvidlatgales reģionā – 23 hektārus.

“Nemazgātai aitas vilnai piemīt specifiska smaka, kas varētu atturēt dzīvnieku tuvošanos jaunajiem priežu stādiem. Bet, ja dzīvnieks to tomēr nokož, gaidītā garduma vietā – pilna mute vilnas. Tas varētu būt efektīvs aizsardzības līdzeklis, kas atbaida dzīvniekus no apstrādātajiem kociņiem ar smaku un garšu,” teic LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže.

graf1

Ar katru gadu platību skaits, ko nepieciešams apstrādāt pret pārnadžu bojājumiem, palielinās. Tas skaidrojams ar pieaugošo dzīvnieku daudzumu atsevišķās teritorijās.

Lasīt vairāk: