19 • 04 • 2024

Vizbuļi mežos – tik līdzīgi, bet tomēr atšķirīgi

appo8356

Pavasaris ir ziedēšanas laiks, kad dodoties mežā var novērot dažādas savvaļas puķes. Pēc zilajām vizbulītēm Hepatica nobilis mežā plaukst baltais vizbulis Anemone nemorosa un dzeltenais vizbulis Anemone ranunculoides. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides eksperte Vija Kreile norāda - lai gan mežā ziedošos vizbuļus to ziedu krāsas dēļ var pamanīt jau no krietna attāluma, tomēr vērts būt vērīgiem un atklāt vēl citas atšķirības.

Dzeltenajam vizbulim bieži vien ir divi, pat trīs ziedi, kamēr baltajam vizbulim – parasti viens. Dzeltenajam vizbulim augšējās lapas ir sēdošas, bez kātiņiem, turpretī baltajam vizbulim ir izteikti lapu kātiņi.

dz img 20220426 151448

Dzeltenais vizbulis ir sastopams retāk, parasti mitrākās vietās, pie upēm un nogāžu pakājēs.  Tie parasti neveido tik lielus klājienus. Savukārt baltais vizbulis bieži sastopams lapkoku un jauktos mežos, krūmājos, mežmalās un pat pļavās.

v img 20240410 124041

LVM vides eksperte norāda, ka dažreiz abi vizbuļi krustojas, un tad var novērot augus ar abu pamatsugu pazīmēm gaiši dzeltenā krāsā – vidējos vizbuļus Anemone x lipsiensis. Tomēr šie vizbuļi tālāk paši neizplatās, un tā kā vizbuļi zied īsu laiku, par tiem nav daudz informācijas. Savvaļā līdz šim zināmas tikai dažas atradnes – galvenokārt Vidzemē.

Lasīt vairāk: