16 • 01 • 2024

Kokvedēju vadītāji mācībās pilnveido zināšanas un pārrunā aktualitātes

dji 0416

Laicīgi izpildītu kokmateriālu piegāžu pamatā ir profesionālu kokvedēju vadītāju darbs, tāpēc AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu rīko klātienes mācības pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem par koksnes produktu piegāžu ķēdes standartu prasībām, līguma izpildes nosacījumiem un darba organizācijas aktualitātēm.

2023. gadā tika organziētas 27 mācības, kurās piedalījušies 574 dalībnieki. Mācības notika LVM reģionu klientu centros un pakalpojumu sniedzēju organizētās mācību telpās.

“Mācību tēmas tika pielāgotas atbilstoši darba specifikai, piemēram, koksnes piegādes ķēdes vadības sistēmas prasības, uzņēmuma politika, koksnes produktu izvešana, koksnes produktu marķēšana un citi jautājumi. Mūsu mērķis bija apkopot biežākās kļūdas, situācijas, lai tās kopīgi izrunātu un nepieļautu atkārošanos nākotnē. No kokvedēju vadītāju darba kultūras ir atkarīga kārtība krautuvēs, uz meža autoceļiem un piegādes vietās, savukārt no viņu prasmēm ir atkarīgs tas, vai kokmateriālus varēsim aizvest arī no vietām, kur ir sarežģītāki braukšanas apstākļi un vēlamais tehniskais parīkojums. Liela daļa kokvedēju vadītāju ir ilgstoši LVM sadarbības partneri, tāpēc mācību laikā varēja dalīties ar savu pieredzi un ierosināt uzlabojumus, kas padarītu darba ikdienu ērtāku, vieglāku un efektīvāku,” skaidro “LVM Koksnes produkti un piegādes” piegāžu vadītāja Signija Cera.

picture8

Galvenās kokvedēju vadītāju atziņas: koksnes pārvadājumu loģistika ir kļuvusi sarežģītāka, arvien lielākus izaicinājumus rada neprognozējamie laikapstākļi, kas liek šajā profesijā nodarbinātajiem uzlabot savas prasmes un spējas darīt darbu gan sausos, gan slapjos laikapstākļos, gan arī apledojuma laikā.

Kokmateriālu pārvadāju pakalpojumus LVM ikdienā nodrošina aptuveni 600 kokvedēju vadītāju. Kokvedēja vadītājs Ainārs ar trīs gadu pieredzi šajā amatā norāda: “Gadalaikam nav nozīmes, svarīga ir uzkrātā pieredze kokvedēja vadīšanā. Tā var noderēt, īpaši ziemā, kad pašam jārod risinājums, lai izkļūtu no sarežģītām vietām mežā bez apkārtējo palīdzības. Reizēm ir nepieciešama tikai izdoma un lāpsta.”

appo2446

Kokvedējs – drošai un saudzīgai kokmateriālu pārvadāšanai

Kokvedēja vadītāja darba vieta, kurā tiek pavadītas daudzas darba stundas, ir kokvedējs – speciāli pielāgota kravas automašīna efektīvai un drošai apaļkoku pārvadāšanai. Mūsdienīgi aprīkots kokvedējs ļauj vadītājam justos maksimāli komfortabli, pildot sarežģītus uzdevumus.

“Lai celtu piegāžu efektivitāti, mazinot nobraukto kilometru apjomu, kravas tiek piegādātas, izmantojot kokvedējus, kas aprīkoti ar piekabēm, lai vienā braucienā piegādātu lielāku kravas apjomu. Kokvedēja un piekabes piecas no sešām asīm ir aprīkotas ar dubultiem riteņiem, kopā sastādot 22 riteņus. Rūpējoties par satiksmes drošību un iespējami mazāku ietekmi uz vidi, piegāžu veikšanai tiek izmantoti jauni, ar modernām tehnoloģijām un dzinējiem aprīkoti kokvedēji,” skaidro “LVM Koksnes produkti un piegādes” piegāžu vadītājs Ivars Korsaks.

Kokvedējs ir piemērots braukšanai gan pa brauktuvēm mežā, gan pietiekami efektīvs arī braukšanai pa lielceļiem un kravu piegādēm pilsētās. Piegādes notiek pa dažāda seguma ceļiem – asfalta, grants, dabisko brauktuvi. Arī krautuves var būt izvietotas pie ikviena no šāda seguma ceļiem. Lai veiktu drošu kravas iekraušanu un nenodarītu bojājumu neviena veida ceļam, kravas iekraušanas laikā tiek izmantotas atbalsta kājas ar palielinātu atbalsta platformu. Savukārt brauciena laikā kokvedēji, kuri ir aprīkoti ar riepu spiediena kontroles sistēmu (RSKS), nodrošina lielāku riepu virsmas laukumu, tādējādi uzlabojot spēju pārvietoties dažāda seguma brauktuvēs un mazina ietekmi uz ceļa virskārtu.

Gada laikā LVM nodrošina apaļkoku pārstrādes nozari ar izejmateriāliem vairāk nekā 220 000 kravu apjomā. Katra no šīm kravām tiek atbildīgi plānota, lai no krautuves mežā to nogādātu līdz pārstrādātājam. Ar moderniem un pielāgotiem kokvedējiem LVM spēj nodrošināt drošas, efektīvas un apkārtējai videi saudzīgas apaļkoku kravu piegādes.

Lasīt vairāk: