29 • 11 • 2023

Plānotās koksnes produktu piegādes tiek organizētas arī sniegotas ziemas apstākļos

dji 0188

Lai nodrošinātu koksnes produktu piegāžu nepārtrauktību arī stipras sniegšanas un sala apstākļos, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) koksnes produktu piegāžu plānošanā izmanto maršrutu plānošanas sistēmu datus, kas ietver arī aktuālos tā brīža laikapstākļus, lai plānotie kravas piegādes laiki atbilstu situācijai dabā. Nepārtrauktību koksnes produktu piegādēs nodrošina arī atbilstošu ceļu izvēle, pieredzējuši pakalpojuma sniedzēji, kokvedēju vadītāji, un ziemas apstākļiem īpaši aprīkoti kokvedēji.

LVM pakalpojumu sniedzēju kokvedēji ir atbilstoši aprīkoti, lai darbus turpinātu arī ziemas apstākļos un mazinātu iespējamos riskus, braucot pa sniegotiem meža ceļiem. Būtiska loma ir kokvedēja vadītāja pieredzei un braukšanas prasmei ziemas apstākļos.

Ziemai raksturīgiem laikapstākļiem jāpielāgo gan piegāžu plānošanas ikdiena, gan kokvedēju vadītāju pārvietošanās pa piesnigušiem un apledojušiem ceļiem.

"Pieredzējis kokvedēja vadītājs spēj novērtēt ceļa stāvokli, vai intensīvas snigšanas laikā uz ceļa izveidojusies sniega kārta būs droši caurbraucama. LVM loģistikas speciālisti, sadarbībā ar kokvedēju vadītājiem un viņu sniegto informāciju vajadzības gadījumā operatīvi veic kravu un maršrutu pārplānošanas darbus,” skaidro LVM Piegāžu plānošanas vadītājs Jānis Mellums.

Kravas piegādes procesā lielāko daļu laika aizņem brauciens pa koplietošanas ceļiem, izvēloties drošu braukšanas ātrumu, mazāk – kravas iekraušana un izkraušana. Ziemā koksnes pircējiem tiek piegādātas 700–800 kravas dienā.

Arī krautuvju atrašanās pie meža ceļiem, kuri ir droši izmantojami arī ziemas apstākļos, sniedz atbalstu koksnes piegāžu nodrošināšanai LVM klientiem ierastajos apjomos. 

koks par celu

“Svarīga ir ilgtermiņa sadarbība ar pakalpojumu sniedzējiem. Pakalpojums par ceļu attīrīšanu no sniega tiek iegādāts ilgākam termiņam, tas ļauj operatīvāk un kvalitatīvāk veikt ceļu tīrīšanu ierastajā teritorijā. Atsevišķos gadījumos daba burtiskus liek šķēršļus ziemas uzturēšanas darbu veikšanai – sniegs rada palielinātu svaru un ne visi koki to spēj izturēt,” skaidro "LVM Meža infrastruktūra" ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis.

Šobrīd sniega tīrīšana uzsākta visā valsts teritorijā, piemēram, Vidzemē ceļu attīrīšana no sniega tika uzsākta jau 24. novembrī.

karte1

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs 29. un 30. novembrī izsludinājis oranžo un dzelteno brīdinājumu par stipru snigšanu lielā Latvijas teritorijā. Sagaidāms ka daudzviet sniega sega pieaugs par 5–7 cm, bet Latvijas vidienē pat par 10–12 cm. LVM turpinās darbus sarežģītākos, puteņa un bieza sniega apstākļos. Intensīvas putināšanas laikā arī ceļu tīrīšana ir maz efektīva, jo pēc dažām stundām biezā sniega kārta ir atjaunojusies.