08 • 06 • 2017

Izšķīlies mazo ērgļu mazulis

lvm maizais erglis 01

8. jūniju ikviens, kas cītīgi vērojis tiešsaistes kameras AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības un izpētes projektu “Putni un zvēri purvā” un “Mazie ērgļi” ietvaros, var atzīmēt kā īpašu dienu, jo beidzot pienācis ilgi gaidītais notikums – izšķīlies mazo ērgļu mazulis!

 SKATĪT TIEŠRAIDI 

AS “Latvijas valsts meži” vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis atklāj, kā norisināsies mazā ērglēna attīstība tuvākās dienas: “Tikko izšķīlies ērglēns jau pirmajās dzīves stundās tiek pabarots. Līdz aptuveni trīs dienu vecumam ērglēns ir tik nevarīgs, ka spēj tikai īsu brīdi pacelt galvu un atplest knābi – šajā brīdī mātīte meistarīgi ieliek atplestajā knābī nelielu gaļas gabaliņu.”

lvm maizais erglis 09

“Ērglēns strauji aug, un jau aptuveni piecu dienu vecumā tas ir spējīgs noturēt galvu, pats prasa barību. Tas tiek barots līdz 15 reizēm dienā – sākot ar saules ausmu un līdz pat rietam. Līdz aptuveni divu nedēļu vecumam ērglēns tiek nepārtraukti sildīts un pasargāts gan no lietus un vēja, gan no pārāk karstas saules,” stāsta Uģis Bergmanis.

Savukārt sākot ar ceturto dzīves nedēļu, ko varam sagaidīt jūlija sākumā, ērglēns kļūs salīdzinoši patstāvīgs – tas pats jau sāks plosīt barību, vien mazo ērgļu mātītei to piesedzot no stipra lietus un īpaši karstas saules.

Jau no marta LVM vides izglītības un izpētes projekti “Putni un zvēri purvā” un “Mazie ērgļi” piedāvā tiešsaistē sekot līdzi aktivitātēm mazo un klinšu ērgļu ligzdās, kā arī dabas pārmaiņām gadalaiku mijā vienā no Latvijas ziemeļaustrumu reģiona purviem.

Lasīt vairāk: