23 • 05 • 2017

Ieskats mazo ērgļu ēdienkartē

lvm mazie ergli 01

Pavisam drīz – ap 10.-11. jūniju, gaidāma mazo ērgļu pāra, kas dēvēti par Betiņiem, mazuļa izšķilšanās. Ērgļu aktivitātēm tiešraidē varēja sekot līdzi no marta, vērojot gan mazo ērgļu ierašanos ligzdā, gan sagaidot pirmo olu, spītējot aukstajiem laikapstākļiem. Veiksmīga ligzdošana ļoti atkarīga no pietiekamiem barības resursiem, tāpēc nedaudz ielūkosimies mazo ērgļu ēdienkartē.

 Skatīt tiešraidi 

AS “Latvijas valsts meži” vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis stāsta, ka pirms olas izdēšanas un perēšanas pirmajās dienās barība uz mazo ērgļu ligzdu tika nesta reti, kas raisīja bažas par sekmīgu ligzdošanu. Šis pavasaris kopumā ir ļoti sauss, līdz ar to mazā ērgļa viena no nozīmīgāko barības dzīvnieku – varžu – daudzums var būt nepietiekams sekmīgai ligzdošanai.

“Betiņsalas mazo ērgļu pāra lielākā cerība uz sekmīgu ligzdošanu ir tieši purva vardes, kas uz ligzdu tiek nestas ievērojamā skaitā,” skaidro Uģis Bergmanis.

Purva vardes, atšķirībā no citu varžu sugām, ir meža iemītnieces. Tās dzīvo grāvjos un pārplūdušos meža klajumos. Savukārt lauka strupastes, kas arī ir nozīmīgas mazā ērgļa ēdienkartē, uz ligzdu tiek piegādātas salīdzinoši reti. Tas izskaidrojams ar to, ka ligzdas mežu ieskaujošās pļavas ir apartas un tiek intensīvi izmantotas lauksaimniecībā, tādēļ strupastes reti kad atrodamas.

Aicinām tiešraides skatītājus sekot līdzi mazo ērgļu ligzdošanas gaitām un mēģināt saskaitīt, cik purva vardes dienas laikā mazo ērgļu mammai tiek “pasniegtas”.

AS “Latvijas valsts meži” vides izglītības un izpētes projektu “Putni un zvēri purvā” un “Mazie ērgļi” ietvaros dabas draugiem iespējams sekot līdzi arī aktivitātēm klinšu ērgļu ligzdā un dabas pārmaiņām gadalaiku mijā vienā no Latvijas ziemeļaustrumu reģiona purviem.

Lasīt vairāk: