13 • 09 • 2016

Latvijas bērnudārzi aicināti pieteikties ekoprogrammai

cukmens berni copy

Jau otro gadu, iesākoties jaunajam mācību gadam, AS “Latvijas valsts meži” kopā ar tīru mežu aizstāvi un kokmīli Cūkmenu aicina bērnudārzus no visas Latvijas iesaistīties aizraujošās ekoprogrammas “Cūkmena detektīvi” norisē. Pieteikumi jāiesniedz līdz 20. septembrim!

Ekoprogramma “Cūkmena detektīvi” paredzēta 5–7 gadus veciem bērniem. Tās pamatā ir četras tēmas, kurās ar rotaļu, dejas un dziesmas, pasaku un dažādu vizualizāciju palīdzību, bērni veiks noteiktus detektīvu soļus jeb uzdevumus, kas piedāvās vērtēt un atklāt: 

  1. Meža netīrie noslēpumi vēstīs par to, ka mežā atkritumiem nav vietas, tur jādzīvo dzīvniekiem un jāaug kokiem.
  2. Cūkmenam pa pēdām ļaus nošķirt labu rīcību no sliktas, aktīvi darbojoties ārpus telpām.
  3. Mežs mums apkārt ļaus pārliecināties, ka koks ir viens no dabai draudzīgākajiem materiāliem, no kuriem gatavo koka gultiņas, galdus un pat rotaļlietas.
  4. Audzēsim skābekli stāstīs par to, ka mežs ir ne tikai laba pastaigu vieta, kur ievākt gardās meža veltes, bet tas, uzņemot sevī ogļskābo gāzi, arī ražo mums tik nepieciešamo skābekli.

Katra tēma veidota, ievērojot principu – redzi, dzirdi, klausies, dari, vienlaikus paredzot aktīvu bērnu iesaisti un līdzdarbošanos rotaļnodarbībās. Visaktīvākos bērnudārzus mācību gada nogalē apciemos pats populārais Latvijas dabas draugs – Cūkmens.

Meza detektivi

Ekoprogrammai var pieteikties, aizpildot anketu Cūkmena mājaslapā. Pirmās 100 bērnudārzu grupiņas, kas pieteiksies programmai, saņems "Slepeno maisu" ar papildu mācību materiāliem. Bērnudārzi programmu iespējams apgūt arī patstāvīgi, izmatojot Cūkmena mājaslapā pieejamos materiālus. Mācību gada nogalē 30 aktīvākos bērnudārzus apciemos pats Cūkmens.

Cūkmens stāsta par ekoprogrammas panākumiem pagājušajā mācību gadā, ko šogad dabas draugs plāno pat pārspēt: “Aizvadītā mācību gada ietvaros ekoprogrammu “Cūkmena detektīvi” pabeidza teju 3000 bērnu no 135 grupiņām 90 Latvijas bērnudārzos. Mazie censoņi iemācījās, ka mežā atkritumiem nav vietas. Mežs tāpat kā cilvēks ir dzīvs organisms, kas prasa īpašu uzmanību un rūpes. Programmas laikā bērni sekoja man pa pēdām un atklāja, ka atrasties mežā ir dabīgi. Iemācījās, ka koks ir mums visapkārt un tas ir dabai draudzīgs materiāls. Ar nepacietību gaidu jaunos pieteikumus!”.

Lasīt vairāk: