30 • 08 • 2016

Cūkmens noslēdz Vislatvijas koka tūri

Cūkmobīļa sirēnai skanot un mazo kokmīļu sajūsmu saucieniem pavadot, dabas draugs Cūkmens šovasar ar Cūkmena kokmīļu darbnīcu ciemojās piecās Latvijas pilsētās – Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā, Valmierā un Rīgā. Tās ietvaros bērni iepazina koka īpašības un tā plašo pielietojumu ar dažādu aktivitāšu palīdzību, tostarp izgatavoja un sev par atmiņu saglabāja vairāk nekā tūkstoš koka rotaļlietu, ko paši pagatavoja darbnīcās. Katras pilsētas apmeklējuma laikā pašvaldībām tika pasniegts koka manifests. To parakstot, saņēmēji solījās popularizēt, mīlēt un cienīt koku kā labāko un vērtīgāko Latvijas dabas resursu.

Cūkmena kokmīļu darbnīcas noslēguma pasākumā Rīgā, 26. augustā, līdztekus spēlēm un dažādu rotaļlietu no koka gatavošanai, koka manifestu saņēma Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

 MG 8892

Noslēguma pasākumā tika apbalvots zīmējumu konkursa “Uzzīmē koka Cūkmenu” uzvarētājs – astoņgadīgais Regnārs Rubuls no Jelgavas, kurš balvā saņēma draugu ballīti Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē kopā ar Cūkmenu. Zīmējums ar dabas parka Tērvetē koktēlnieku palīdzību jau pavasarī pārtaps īstā Cūkmena koka skulptūrā, kas atspoguļos koka labās īpašības. Sumināti tika arī pārējie 50 Cūkmena zīmējumu autori, bet Haralds Luste no Kokneses saņēma īpašu simpātiju balvu no AS “Latvijas valsts meži” un Cūkmena.

 MG 9264

Latvijas valsts mežu pārstāvis, koksnes izmantošanas eksperts Tomass Kotovičs pauž pārliecību, ka koks Latvijā arvien ir mīlētākais izejmateriāls sadzīvē un būvniecībā: “Cūkmens ar Vislatvijas koka tūri ir spēris lielu soli, lai atgādinātu un izglītotu sabiedrību par koksnes labajām īpašībām. Kā noskaidrojām ģimenes portālā mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā, divas trešdaļas Latvijas ģimeņu vēlētos, lai viņu dzīves telpā būtu arvien vairāk koka izstrādājumu. Daudzi izvēlas pirkt koka mēbeles un virtuves piederumus, jo uzskata tos par veselīgākiem, izturīgākiem un skaistākiem. Ja vēlamies, lai mūsu bērni augtu veseli un stipri, mums vajadzētu piešķirt kokam, kā izejmateriālam sadzīvē un būvniecībā, vēl lielāku lomu.”

 

Līdz šim LVM kampaņas “Nemēslo mežā!” galvenais varonis Cūkmens runāja par sliktajām lietām, kas atrodamas mežā, aicinot nemēslot un rūpēties par Latvijas mežiem. Šovasar Cūkmens pievērsās sabiedrības informēšanai par koksnes nozīmi mūsu dzīvē. Mežs nodrošina ne tikai svaigu gaisu, bet arī koksni, kas ir viens no videi draudzīgākajiem materiāliem, jo īpaši bērniem.

Lai vēl vairāk mācītu bērniem par tīru mežu nozīmi un stiprinātu viņu atbildību pret apkārtējo vidi, tiks īstenota pērn aizsāktā LVM ekoprogramma bērnudārziem “Cūkmena detektīvi”. Tās ietvaros 4 līdz 7 gadus veci bērni kopā ar pedagogiem aicināti atklāt dažādus meža noslēpumus, piemēram, lasot pasakas, spēlējot Cūkmena cirku un izaudzējot paši savu koku, tādējādi kļūstot par Cūkmena detektīviem. Pieteikšanās ekoprogrammā tiks atklāta jau septembrī.