21 • 03 • 2023

Starptautiskajā meža dienā aicinām iepazīt jauniešu videovēstījumus

bioekeonomika video vestijumi

Atzīmējot ANO Starptautisko Meža dienu 21. martā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM)  aicina iepazīt un balsot par labākajiem jauniešu  videovēstījumiem par meža lomu veselīgas un drošas nākotnes radīšanā. Videovēstījumi tapuši stipendiju konkursa “LVM Bioekonomikas skola” ietvaros, un ikviens  interesents ir aicināts balsot par sev tīkamāko video vēstījumu LVM Facebook lapā līdz pat 28. martam, tādējādi palīdzot vidusskolēniem izcīnīt stipendijas.

LVM Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre stāsta: “Lai sagatavotu videovēstījumus par godu ANO Starptautiskajai Meža dienai, jaunieši februārī devās Bioekonomikas ekspedīcijā, kad dabā iepazina ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Tāpat viņi viesojās Latvijas Mežzinātnes institūtā “Silava”, kur uzzināja par aktuālajiem pētījumiem bioekonomikas jomā, kā arī uzzināja vairāk par koksnes tālāku pārstrādi un biorafinēšanu kopā ar AS “Latvijas Finieris” ekspertiem. Interesanti, kā jaunieši ir pārvērtuši šo pieredzi dažādos videovēstījumos, kurus vieno kopējs mērķis – padarīt pasauli labāku.”

Ar visiem skolēnu radītajiem video, kas pretendē uz 2023. gada stipendijām, var iepazīties LVM Facebook lapā šeit, kur iespējams par tiem balsot, spiežot “patīk” zem attiecīgā video.

Stipendijas iegūs trīs labāko video vēstījumu autori, kuru darbi izpelnījušies visaugstāko kopvērtējumu, ko veido žūrijas vērtējums (75 % no kopvērtējuma) un Facebook lietotāju vērtējums (25 % no kopvērtējuma). Pirmās vietas ieguvējam par labāko vēstījumu ANO Starptautiskajā meža dienā LVM piešķir 700 eiro stipendiju, otrās vietas ieguvējam – 500 eiro, trešās vietas ieguvējam – 300 eiro. Papildus divas atzinības stipendijas 250 eiro apmērā piešķir AS “Latvijas finieris”, kā arī vienu atzinību stipendiju piešķir biedrība “Zaļās mājas”. Papildu informācija par konkursu atrodama vietnē www.lvm.lv/bioekonomika.

Stipendiju konkursu “LVM Bioekonomikas skola” jau septīto gadu organizē AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, biedrību “Zaļās mājas”, AS “Latvijas Finieris” un Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu “Silava” ar mērķi ir vairot jauniešu izpratni par meža resursu un bioekonomikas lomu vides problēmu risināšanā. 2023. gada tēma – “Audzē veselīgu un drošu nākotni!”

Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja 2012. gadā 21. martu pasludināja par Starptautisko Mežu dienu, lai atzīmētu un palielinātu izpratni par visu veidu mežu nozīmi. Valstis tiek mudinātas veikt vietēja, nacionāla un starptautiska mēroga pasākumus, lai organizētu aktivitātes, kas saistītas ar mežiem un kokiem, piemēram, koku stādīšanas kampaņas.

Lasīt vairāk: